Český vynález samodofukovací pneumatiky míří do světa

Měření tlaku v pneumatikách

Měření tlaku v pneumatikách Zdroj: Profimedia

Pražská společnost Coda Development prodala první licenci na svou technologii samodofukovací pneumatiky. Práva k využití českého vynálezu na trzích jižní Asie koupil významný asijský výrobce pneumatik. Cenu licence i jméno firmy odmítl mluvčí Cody Maroš Topoli upřesnit. Z konkurenčních důvodů si to prý kupující nepřeje zveřejnit.

Coda Development, která samodofukovací systém SIT (Self Inflating Tire) vynalezla, si od spolupráce se silným partnerem z oboru slibuje akceleraci dalšího vývoje a uvedení technologie v globálním měřítku. „Produkt, který se dokáže prosadit na nízkopříjmových trzích jižní Asie, bude velice atraktivní i ve zbytku světa,“ poznamenal Topoli.

„Dosáhli jsme zásadního milníku. Věříme, že naše práce brzy zajistí úplnou eliminaci negativních dopadů způsobených podhuštěnými pneumatikami,“ řekl autor SIT a ředitel Coda Developmentu František Hrabal.

Česká společnost nyní hledá další partnery z oboru pro rozšíření vynálezu v Japonsku, Jižní Koreji a dále také v Evropě a Americe. Firma podle Topoliho zároveň otevírá diskuse s možnými investory na profinancování dokončení vývoje SIT a další expanzi.

„SIT změní pravidla hry. Je to po dlouhé době první vynález v oblasti pneumatik, který se může stát oborovým standardem. Jsme pyšní, že tato výjimečná technologie je výsledkem spolupráce česko-slovenského týmu.”, řekl Radomil Novák, prezident obecně prospěšné společnosti CzechINVENT, která zastřešila jednání vedoucí k podpisu smlouvy.

Technologie je primárně určena ke zvýšení bezpečnosti a zlepšení ekonomiky provozu. Z pohledu běžného uživatele eliminuje zejména nepopulární a často zanedbávanou povinnost pravidelné kontroly tlaku a následné doplňování vzduchu. V průměru víc než pětina všech vozidel jezdí s nejméně jednou pneumatikou výrazně podhuštěnou.

SIT využívá k automatickému dohuštění rotaci pneumatiky a vzduch z jejího okolí. Zajišťuje tak správný tlak po celou dobu používání bez potřeby zásahu uživatele.