Český výrobce gramodesek GZ Media otevírá lisovnu v „městě hudby“ Nashvillu

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media

Výroba vinylových desek ve firmě GZ Media Zdroj: anna vackova E15

Loděnická firma GZ Media otevřela třetí lisovnu vinylových desek na severoamerickém kontinentu. Do výrobního závodu v Nashvillu v americkém státě Tennessee investovala zhruba 13,3 milionu dolarů. Největší výrobce gramofonových desek na světě chce v továrně do dvou let vytvořit 255 nových pracovních míst.

„Investice do výrobního závodu Nashville Record Pressing má v první řadě uspokojit hlad po vinylových deskách našich zákazníků v USA. Poptávka tam roste nejrychleji na světě a my chceme být našim zákazníkům co možná nejblíže,” řekl generální ředitel GZ Media Michal Štěrba. O investici už v dubnu informoval deník E15, Štěrba tehdy uvedl, že firma ji pokryje z vlastních zdrojů.

Severoamerický kontinent byl pro GZ Media významný už v době, kdy se gramofonové desky začaly vracet do módy. Dodnes je hlavním odbytištěm vinylů, po kterých stále roste poptávka. Každá čtvrtá gramofonová deska, která se v současnosti na světě prodá, pochází od GZ Media, uvedla firma. Nashville je centrem americké country hudební scény, přezdívá se mu také Music City. 

Kromě nové továrny v Nashvillu má podnik ještě lisovnu Memphis Record Pressing v Memphisu a Precision Record Pressing v Burlingtonu v kanadské provincii Ontario. Obě továrny průběžně zvyšují kapacitu. Stejnou ambici má i nová lisovna Nashville Record Pressing, která v prvním roce plánuje vyrábět 85 tisíc desek denně.

Společnost GZ Media má více než sedmdesátiletou tradici. Kromě výroby gramofonových desek dodává polygrafické služby a produkty v rámci mediálního, tiskového a balicího průmyslu.