Český výrobce lyží Sporten chce koupit slovinskou legendu Elan

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Izdelki, genspot.com

Novoměstský výrobce lyží Sporten by se už brzy mohl zvětšit na desetinásobek. Chce totiž koupit daleko větší a slavnější slovinskou značku Elan, která se potýká s dluhy. O státem vlastněný Elan se zajímá také firma Boba slovinského podnikatele Roberta Antunoviče. Obě firmy jsou v konečné fázi jednání se slovinskou vládou.

Elan s pěti stovkami zaměstnanců by se měl postupně privatizovat. Prodejní proces by měla urychlit Evropskou komisí rozporovaná státní půjčka firmě 12 milionů eur (300 milionů korun). Elan ji musí vrátit, ale nemá na ni kvůli vysoké zadluženosti dostatečný kapitál, uvádí server ihned.cz. Nový majitel tak podle něj bude muset rychle zaplatit přes 300 milionů korun, o moc vyšší nabídka ale být nemusí, spekuluje.

Tržby Elanu dlouhodobě klesají stejně jako v celém odvětví, na němž Elanu stále patří kolem deseti procent. V roce 2013 Elan utržil 53 milionů eur (zhruba 1,5 miliardy korun). Před pěti lety byla firma ještě zhruba na dvojnásobku. Investice může být podle serveru perspektivní kvůli dalším odvětvím podnikání, na něž se Elan soustředil - komponentům pro výrobu jachet a větrných elektráren.

Výroba pro zahraničí

Sporten kromě prodejů lyží své vlastní značky vyrábí pro řadu renomovaných světových značek. Čtyři pětiny produkce jdou do zahraničí, mimo jiné pro vlastníky značek, jako je Alpina, Decathlon, Germina, Goodboards, Hart, Madshus či Rossignol.

Kdyby Sporten Elan koupil, znásobil by svoji velikost víc než desetkrát. Loni Sporten, společnost, která je nástupcem firmy Artis, prodal zboží a služby za 154 milionů korun. V roce 2013 vydělal 13 milionů korun.

Chystaný obchod může mít podle serveru dvě roviny financování - Sporten by mohl díky dobré bilanci zřejmě relativně snadno získat úvěr, dalším polštářem může být kapitál hlavního akcionáře Sportenu Grzegorze Hóty, získaný plánovaným prodejem jeho podílu v Pivovarech Lobkowicz.

Sporten: Nejvíce lyží vyrobíme v létě

Majitelé Motorpalu koupili Sporten