ČEZ a Akkök zastavily prodej podílů v turecké Akenerji

ilustrační foto

ilustrační foto

Česká elektrárenská společnost ČEZ a její turecký partner Akkök Group zastavili prodej svých podílů ve společném tureckém podniku Akenerji. Výše nabídek byly nedostatečné, uvedla dnes Akkök podle agentury Reuters.

ČEZ ve společnosti Akenerji, třetí největší nestátní elektrárenské firmě v Turecku, vlastní spolu s Akkök Group zhruba tříčtvrtinový podíl. Každý z partnerů má shodnou účast 37,4 procenta, ostatní akcie se volně obchodují. ČEZ koupil svůj podíl v květnu 2009 za 303 milionů dolarů (dnešních 5,9 miliardy korun).

„Zastavili jsme proces prodeje, protože nabídky na podíl v Akenerji nebyly na požadované úrovni,“ oznámil šéf Akkök Group Mehmet Ali Berkman na tiskové konferenci v Istanbulu.

ČEZ obdržel v červnu nabídky na prodej svého podílu v Akenerji a v říjnu společnost sdělila, že je bude dál hodnotit. O tom, že ČEZ zjišťuje zájem o koupi svého podílu v Akenerji, informovala firma ve druhé polovině února. Zájem již dříve ohlásila mimo jiné turecká petrolejářská firma Turcas Petrol.

ČEZ má v Turecku s Akkök Group také společný podnik Akcez, který od státu koupil distribuční společnost Sedas. Ta dodává elektřinu asi 1,3 milionu zákazníků v průmyslové oblasti na severozápadě Turecka.