ČEZ dokončil prodej rumunských aktiv, vypořádal se s firmou MIRA

Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ

Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ Zdroj: ČEZ

Investiční fond Inven Capital vlastní podíly ve dvanácti společnostech ze šesti zemí, které zaměstnávají přes 1300 lidí.
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
5
Fotogalerie

Energetická skupina ČEZ dokončila prodej rumunských aktiv firmě Macquarie Infrastructures and Real Assets (MIRA). Uvedla to mluvčí ČEZ Alice Horáková. Smlouvu o prodeji společnosti uzavřely loni v říjnu, transakci následně schválil evropský antimonopolní úřad i bezpečnostní rada rumunského státu. Cenu firmy neuvedly, analytici dříve odhadovali, že ČEZ za prodej získal 25 až 30 miliard korun.

Prodej je v souladu s novou strategií ČEZ, schválenou předloni. Počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a částečně i v Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na moderní energetické služby (ESCO), které chce ČEZ rozvíjet doma i v zahraničí. Z prodeje zahraničních firem chce společnost podle dřívějších informací získat desítky miliard korun, které použije na stavbu obnovitelných zdrojů a nových jaderných bloků i modernizaci distribuční sítě.

Prodej rumunských aktiv ČEZ zahrnuje celkem sedm firem, mimo jiné distribuční společnost, prodej energií a větrný park Fântânele-Cogealac. ČEZ si v Rumunsku ponechá pouze společnost High-Tech Clima zabývající se aktivitami v ESCO službách a tradingovou (obchodní) firmu CEZ Trade Romania. Konsorcium vlastníků pod vedením kupujícího fondu MIRA je mimo jiné vlastníkem společnosti GasNet, pod kterou spadá převážná část distribuce plynu v Česku.

„Skupina ČEZ v souladu s novou strategií spustila divestiční proces rumunských aktiv v září 2019. V průběhu celé transakce se podařilo udržet vysokou úroveň konkurence mezi investory. Nabídka MIRA byla nejatraktivnější ze všech předložených nabídek,“ uvedla Horáková. „ČEZ prodejem rumunských společností navýší svou dluhovou kapacitu, bude moci přesměrovat prostředky do rozvojových investic souvisejících s aktuální strategií skupiny a získané prostředky rovněž umožní vyšší dividendu pro akcionáře,“ dodala.

Expanzi ČEZ do ciziny označil několikrát za nepovedenou premiér Andrej Babiš (ANO). Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí vlastní 70 procent akcií společnosti. Na rumunský energetický trh vstoupila firma v roce 2005.

MIRA je součástí australské skupiny Macquarie Group, která je celosvětovým poskytovatelem bankovních, finančních a poradenských služeb a správy investičních fondů. MIRA je části Macquarie, která spravuje aktiva. Fondu australské banky Macquarie patří od roku 2017 mimo jiné také podíl 31 procent ve společnosti EP Infrastructure (EPIF), což je jedna z hlavních složek Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského. Skupina je rovněž akcionářem Českých Radiokomunikací.