ČEZ dostal stamiliony od státu na úrocích z prodlení, akcie strmě rostou

ČEZ

ČEZ Zdroj: CTK

Akcionářům ČEZ přijde k duhu vydatné přilepšení. Energetický gigant totiž dostal od státu 717 milionů korun na úrocích z prodlení kvůli historické chybě správce daně. 

Stát totiž v minulosti neoprávněně zadržoval ČEZu několikamiliardovou částku, kterou energetická firma zaplatila v letech 2011 a 2012 na darovací dani z emisních povolenek. 

„Zatímco samotná daň nám byla vrácena už v roce 2015, nyní jde o úrok z prodlení za dobu, co nám daň byla zadržována, z neoprávněného jednání správce daně v souvislosti  se správními žalobami podanými proti rozhodnutím Odvolacího finančního ředitelství ve vztahu k vrácenému přeplatku na dani darovací z emisních povolenek,“ uvádí mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Celkem šlo o zaplacenou daň v součtu za 3,8 miliardy korun. 

Podle expertů jde o příjem, se kterým investoři nepočítali. Ekonomové hodnotí zprávu kladně, akcie ČEZ rostly kolem pondělního poledne takřka o dvě procenta, a jsou tak aktuálně nejrychleji rostoucím titulem na Pražské burze.

„Zpráva je pro nás neočekávanou informací a hodnotíme ji pozitivně. ČEZ v uplynulých týdnech čelil nepříznivým faktorům jak v podobě hrozby vrácení částky 1,14 miliardy Správě železniční dopravní cesty, tak v podobě oslabující turecké liry vůči dolaru, což může znamenat další ztráty z tureckých aktiv v řádu stovek miliónů korun. Příjem 717 milionů tak částečně kompenzuje výše uvedené vlivy,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Vývoj akcií ČEZ:

Podle právních norem musel ČEZ hájit zájmy firmy tak, aby nepoškodil své akcionáře. „ČEZ byl tudíž povinen po vzoru společnosti Škody Energo v minulosti podat dodatečné přiznání k darovací dani z emisních povolenek zaplacené v letech 2011 a 2012. K tomu došlo v 2015,“ dodává Kříž.