ČEZ dostal v Bulharsku pokutu 17,5 milionu korun. Zneužíval prý dominance

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: rasch jan/euro

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi české elektrárenské společnosti ČEZ pokutu 1,25 milionu leva (17,5 milionu korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Firma se hodlá proti pokutě bránit u soudu.

ČEZ podle něj odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti. Mluvčí společnosti ČEZ uvedla, že firma zatím rozhodnutí úřadu neobdržela. Dodala nicméně, že ČEZ bulharské zákony neporušuje a obrátí se na soud.

Bulharské úřady již dříve obvinily ČEZ a další distributory elektřiny Energo-Pro a EVN ze zneužívání pozice na trhu a zahájily kroky k odebrání jejich licencí.

Firemním klientům prý vytvářely překážky při změně dodavatele elektřiny a nákupu energie na volném trhu. Ceny energií jsou v Bulharsku coby nejchudším členském státě Evropské unie politicky citlivé téma. Protesty proti údajně předražené elektřině předloni v únoru vyústily v pád tehdejší vlády.

ČEZ má problémy s bulharskými úřady od února 2013
Výběr událostí kolem problémů společnosti ČEZ v Bulharsku:
2013:
10. února - V řadě bulharských měst propukly protesty proti údajně předraženým cenám elektřiny. Účastníci se mimo jiné dožadovali znárodnění distribučních sítí v držení rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.
19. února - Bulharský premiér Bojko Borisov se pokusil zmírnit protesty obyvatel příslibem snížení cen elektřiny a tvrdého postupu proti ČEZ. Státní energetický regulační úřad zahájil proces, který mohl vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria. O den později Borisov podal demisi.
27. února - Bulharská prokuratura, regulační úřad a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN.
17. března - Bulharský generální prokurátor požádal o odebrání licence ČEZ.
28. března - Bulharský antimonopolní úřad zahájil vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele energie.
29. března - ČEZ poslal k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady.
16. dubna - Bulharský regulační úřad začal projednávat možnost odejmutí licence ČEZ.
28. června - Bulharský parlament schválil změny umožňující snížení cen elektřiny.
14. listopadu - Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení o odebrání licence společnosti ČEZ. Nenašel pochybení, které by ho k odebrání licence opravňovalo.
31. prosince - ČEZ oznámil, že se bude soudní cestou bránit proti rozhodnutí bulharského regulátora snížit ceny elektřiny.
2014:
16. března - Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí údajné dlužné poplatky. Firmy ČEZ, Energo-Pro a EVN jakékoliv dluhy odmítly s tím, že NEK naopak dluží jim.
19. března - Bulharský regulátor zahájil další kroky k odebrání licencí na prodej elektřiny firmám ČEZ, Energo-Pro a EVN, jež ve stanovené lhůtě neuhradily údajný dluh vůči NEK.
13. května - Bulharský antimonopolní úřad obvinil firmy ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití postavení na trhu. Poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu prý stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup k rozvodným sítím.
14. května - Bulharský regulátor oznámil, že hodlá pokutovat ČEZ a Energo-Pro i EVN za více než 2600 nedostatků, jichž se ve svých aktivitách dopustily od roku 2008.
25. července - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu. Firemním klientům prý znesnadňovaly změnu dodavatele elektřiny a nákup energie na volném trhu.
13. prosince - ČEZ oznámil, že od ledna 2015 zastaví provoz své uhelné elektrárny ve Varně, která nesplňovala evropské ekologické limity.
2015:
18. května - Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní divizi společnosti ČEZ pokutu 1,25 milionu leva (17,5 milionu korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu. ČEZ podle něj odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti.

——————

E15.cz z Bulharska: Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém