Čtvrtletní zisk ČEZ se meziročně propadl o čtvrtinu na 7,6 miliardy

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Čistý zisk skupiny ČEZ za první čtvrtletí letošního roku klesl meziročně zhruba o 24 procent na 7,6 miliardy korun. Loni činil za první tři měsíce roku 9,9 miliardy. Důvodem jsou opět nižší ceny elektřiny, skupina však propad zmírnila úspornými opatřeními. Tržby zůstaly na přibližně na 53 miliardách korun. Společnost zároveň navrhla dividendu pro akcionáře za loňský rok opět ve výši 40 korun na jednu akcii před zdaněním.

Pokud valná hromada 12. června výši dividendy schválí, bude podle ČEZ mezi akcionáře rozděleno 21,4 miliardy korun, z čehož na majoritního akcionáře - český stát - připadne 15 miliard korun.

Kvůli nižšímu zisku se u dividendy zvýšil výplatní poměr. „Navyšujeme jej proto, že vytváříme více hotovosti poměrově k zisku, existuje omezený potenciál atraktivních rozvojových příležitostí v energetice a zejména proto, že investoři preferují u společností našeho typu maximální dividendy při udržení ratingového hodnocení Standard and Poors,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Při dosavadním výplatním poměru 60 procent by dividenda na akcii činila něco málo přes 33 korun na akcii, řekl dříve analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Stabilní výše dividendy, hodnotí analytici

„Přesně na tento krok investoři čekali a ČEZ naplnil jejich očekávání. Bez ohledu na pokračující pokles zisku společnost vysílá signál, že chce svým investorům zajistit stabilní výši dividendy,“ uvedla analytička skupiny Roklen Lenka Dvořáková Švejdová. Návrh dividendy je dobrou zprávou i podle dalších analytiků. „ČEZ se i nadále pohybuje v nepříliš příznivém tržním prostředí, především co se cen elektřiny týká, slib vyššího výplatního poměru pro příští roky je pro investory o to důležitější,“ řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Hlinomaz upozornil, že firmě rostou některé náklady. „V provozní oblasti jde především o nemalý růst „nákladů na nákup energie a souvisejících služeb“. Ty vzrostly proti prvnímu čtvrtletí roku 2014 o dvě miliardy Kč a v poměru k tržbám představují letos asi 41 procent, loni to bylo 37 procent,“ řekl.

Akcie ČEZAkcie ČEZAkcie ČEZ | E15

Pokles kvůli cenám elektřiny

Pokles čistého zisku zaznamenala skupina ČEZ i v loňském čtvrtletí a za celý rok 2014. Za loňský rok to bylo meziročně o 36 procent na 22,4 miliardy korun, za první čtvrtletí o 44 procent. Snížení zisku bylo podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže způsobeno dalším poklesem cen elektřiny, ale propad zmírnila opatření napříč skupinou. „Výsledky jsou více méně bez překvapení. Samotná čísla hodnotíme neutrálně,“ uvedl analytik J&T Banky Bohumil Trampota.

Beneš novinářům řekl, že hlavním důvodem poklesu zisku je klesající cena elektřiny na trhu, která za posledních pět klesla na třetinu. Propad zmírnila opatření napříč skupinou. „Šlápli jsme na brzdu v nákladech, hodně jsme šetřili, začali jsme rozvíjet další příležitosti, takže jsme tento propad výrazně eliminovali,“ dodal Beneš.

Meziročně více elektřiny, plynu i tepla

Ředitel divize finance ČEZ Martin Novák uvedl, že firma ve čtvrtletí prodala zákazníkům meziročně více elektřiny, plynu i tepla. U plynu činil nárůst 23 procent na 2,7 terawatthodiny (TWh), u elektřiny šest procent na 10,2 TWh a u tepla osm procent na 9,4 tisíce terajoulů. „U plynu je to z části dáno větším počtem zákazníků, kterým plyn dodáváme. Zima 2014/2015 byla ale hlavně studenější než zima 2013/2014,“ dodal.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.