ČEZ investuje do modernizace Počerad čtvrt miliardy

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: Sedmicka

Energetický gigant ČEZ investuje 250 milionů korun do snížení emisí oxidu dusíku v elektrárně Počerady na Lounsku. Firma na to uzavřela kontrakt s českou pobočkou francouzského koncernu Alstom. Modernizaci chce dokončit na začátku roku 2015.

Díky rekonstrukci dvou kotlů mají emise oxidu dusíku v Počeradech klesnout o šedesát procent, uvedl server iHNed.cz. Elektrárnu tvoří pět bloků s celkovým výkonem 1000 megawattů. ČEZ také od roku 2011 v Počeradech buduje nový paroplynový zdroj s výkonem 840 megawattů, do zkušebního provozu jej chce uvést na konci letoška.

ČEZ doposud podle serveru uzavřel kontrakty na snížení emisí v celkové hodnotě 1,7 miliardy korun. Kromě Počerad podepsala skupina kontrakty na modernizaci elektrárny Dětmarovice a teplárny Trmice, která je hlavním zdrojem tepla pro Ústí nad Labem. Obě zakázky získala skupina Vítkovice Machinery Group.

Český průmysl a energetika nyní investuje do zlepšení ovzduší, protože to přikazuje evropská směrnice o průmyslových emisích, která vstoupí v platnost v roce 2016. Některé zdroje dostaly výjimku, a mohou tak investici odložit až do roku 2020.

Snižování emisí vyjde na desítky miliard

Podle studie Svazu průmyslu a dopravy utratí český průmysl a energetika za snižování emisí oxidu dusíku, síry nebo prachu mezi roky 2010 a 2020 celkem 118 miliard korun.

Z dalších firem Energetický a průmyslový holding (EPH) musí do svých zdrojů do konce roku 2016 investovat 80 milionů eur (zhruba 2,1 miliardy Kč). Jen za odsíření Elektrárny Opatovice, které provede brněnská firma Tenza, zaplatí holding podle serveru přes miliardu korun.

Možnosti modernizace analyzuje i Severní energetická. Odhaduje ale, že ji investice do ekologizace vyjdou přibližně na dvě miliardy korun. „O možnosti využít dotace zatím není rozhodnuto,“ řekla mluvčí podniku Gabriela Sáričková Benešová.

ČEZ couvá z prodeje Počerad