ČEZ rozhazuje - za Energotrans zaplatí 14,5 miliardy

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: mediafax

Energetická společnost ČEZ opět podivně utrácí. Za 100 procent akcií firmy Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku a dodává teplo do Prahy, totiž zaplatí 14,5 miliardy korun. Před deseti lety přitom ČEZ vlastnil 30 procent Energotransu a prodal tento podíl Pražské teplárenské za půl miliardy. Později firmu získal Energetický a průmyslový holding (EPH). Od něj tak nyní ČEZ tyto akcie kupuje zpět za sedminásobek. Informoval o tom server Česká pozice.

„Během těch let došlo v Energotransu k zásadní změně v hospodaření společnosti, zřejmě i v důsledku změny cen tepla. Ze ztráty (v roce 2000 na náš podíl připadala ztráta 48 milionů korun) k významnému zisku. Čistý zisk za rok 2010 byl 1,2 miliardy korun,“ řekl serveru mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Svoji roli také má, že před deseti lety ČEZ prodával minoritu a nyní kupuje celou společnost, dodal Kříž s tím, že dvě miliardy z transakce si má ČEZ ještě stáhnout formou jakési předčasné dividendy.

Firmy koncem července oznámily, že ČEZ prodá EPH svůj poloviční podíl v německé hnědouhelné společnosti Mibrag. Od EPH koupí ČEZ společnost Energotrans. Dokončení těchto transakcí podléhá schválení antimonopolními úřady.

O Energotrans se ČEZ zajímá již několik let v souvislosti s připravovanou paroplynovou elektrárnou v Mělníku, která v budoucnu zabezpečí dodávky tepla pro Prahu. Společnost Energotrans je stoprocentní dceřinou firmou Pražské teplárenské a provozuje hnědouhelnou elektrárnu Mělník I. o instalovaném výkonu 352 megawattů.

Podnikatelský záměr na novou paroplynovou elektrárnu s výkonem 800 MW v lokalitě Mělník schválilo vedení ČEZ na konci dubna 2009. Záměrem tohoto projektu je vybudovat elektrárnu, která bude připravena v blízké budoucnosti nahradit výkon dožívajících uhelných zdrojů v této lokalitě. Současné uhelné bloky budou postupně odstavovány v období po roce 2015.