ČEZ šlape do elektromobility, jeho fond koupil podíl v izraelském startupu

ČEZ

ČEZ Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Inven Capital, fond energetické skupiny ČEZ vyhledávající po světě investiční příležitosti z branže nové energetiky, koupil podíl v izraelském technologickém startupu Driivz. Firma vyvinula a nabízí systém pro řízení sítí nabíjecích stanic, který po světě využívá kolem tří set tisíc řidičů elektromobilů. Inven vstoupil do izraelské firmy spolu se dvěma britskými partnery z řad investičních skupin, Ombu Group a Centrica Innovations. Celková hodnota transakce je 12 milionů dolarů, tedy v přepočtu necelých 270 milionů korun.

„Izraelský trh je doslova nabitý zajímavými technologickými firmami nabízejícími řešení světových parametrů uplatnitelné na vysoce konkurenčních trzích. Věříme proto, že celková hodnota firmy i podílu Inven Capital bude zvyšovat,“ uvádí mluvčí ČEZ Martin Schreier s tím, že konkrétní výši investice fondu, ani získaný podíl v Driivz není Inven vzhledem ke smluvním ujednáním oprávněn sdělovat.

Systém Driivz zvládne řídit proces nabíjení ve veřejných stanicích včetně dalších funkcí, jako jsou indikace obsazenosti, rezervací stání pro dobíjení, či správy uživatelských účtů zákazníků stanic včetně fakturace. Akvizice podílu v Driivz zapadá do strategie započaté dřívější investicí Invenu do platformy pro sdílení automobilů Vulog.

„V kombinaci s ní i s rozsáhlým programem nabídky řešení pro elektromobilitu napříč skupinou ČEZ očekáváme, že nová investice může výhledově znamenat i zajímavé synergie ve prospěch našich zákazníků,“ dodává Schreier. Izraelská platforma je kompatibilní se zhruba osmi desítkami celosvětově nejpoužívanějších typů koncových dobíjecích zařízení.

Naposledy na sebe Inven Capital upozornil na počátku letošního ledna, kdy se podílel na více jak půlmiliardové investici do německé společnosti Sunfire vyvíjející syntetickou naftu a technologii pro její výrobu.