Zájemce o bulharská aktiva ČEZ opět narazil

ČEZ

ČEZ Zdroj: ČTK, EPA, Reuters

ČEZ
2
Fotogalerie

Bulharská komise pro ochranu hospodářské soutěže opět pozastavila řízení, ve kterém se zabývala převzetím místních aktiv české polostátní energetické společnosti ČEZ firmou Inercom. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na stránkách úřadu. Komise svůj krok zdůvodnila souběžně probíhajícím řízením u místního Nejvyššího správního soudu.

„Rozhodnutí tohoto případu je závislé na konečném rozhodnutí soudu o zákonnosti kroku, jímž komise zabránila požadované změně kontroly v dotčených společnostech,“ uvádí úřad ve svém rozhodnutí.

Komise se obává toho, že by její rozhodnutí mohlo být v rozporu s budoucím soudním usnesením. Sám Nejvyšší správní soud přitom v prosinci antimonopolnímu úřadu přikázal věc znovu otevřít. „Připravujeme odvolání a podle našich informací stejně postupuje i Inercom,“ uvedla tisková mluvčí polostátní firmy Alice Horáková.

ČEZ se na prodeji svých bulharských aktiv se společností Inercom dohodl loni v únoru. Nejasné pozadí Inercomu vyvolalo pozdvižení na bulharské politické scéně. Transakci následně zablokoval antimonopolní úřad s tím, že by společnost získala na místním trhu dominantní postavení. Inercom přitom vlastní jen několik solárních elektráren.