ČEZ zadrátuje Česko, unijní banka proplatí tisíce kilometrů nového vedení

Logo skupiny ČEZ, ilustrační foto

Logo skupiny ČEZ, ilustrační foto Zdroj: ČTK

ČEZ
Elektřina
Elektřina
Elektřina
5
Fotogalerie

Takřka sedm tisíc kilometrů nových, či rekonstruovaných vedení elektřiny připravených pro drobné dodavatele proudu hodlá v Česku vystavět domácí ČEZ. Použije na to peníze Evropské investiční banky. Ta tuzemské energetické firmě přislíbila půjčku na investice do obnovy infrastruktury v přepočtu až devět miliard korun. 

Velká rekonstrukce sítí se dotkne devíti českých regionů včetně velkých krajských měst. Půjde o zásadní modernizaci sítě. 

„Skupina ČEZ podepsala s EIB úvěrovou smlouvu na podporu financování investičního programu obnovy, dalšího rozvoje distribuční soustavy a přípravu na novou energetiku v České republice až do výše 330 milionů eur,“ uvádí mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Plány energetické firmy zahrnují instalaci více než čtyř tisíc kilometrů nadzemních i podzemních vedení elektřiny a rekonstrukci dvou a půl tisíc kilometrů stávajících rozvodných sítí.

„Projekt umožní integrovat v duchu myšlenky ochrany klimatu více elektřiny z obnovitelných zdrojů, ze spolehlivějších dodávek proudu bude každý rok těžit dvacet tisíc nových odběratelů proudu,“ říká viceprezidentka Evropské investiční banky Lilyana Pavlova.

Financování od unijní banky je podle ČEZu pro energetickou firmu výhodné především jakožto další zdroj peněz s dlouhodobou lhůtou splatnosti.  

Evropská investiční banka letos v listopadu rozhodla, že se v příštích letech stane klimatickou bankou pro unijní země. Peníze tak firmy získají především na investice do modernizací souvisejících s ochranou klimatu, čerpání peněz ostatní projekty pak může být od roku 2022 spojeno s přísnějšími podmínkami pro schvalování půjček.

Za letošek z banky do Česka dorazilo v přepočtu 15,7 miliard korun. To je o 42 procent více, než za celý loňský rok, kdy EIB v zemi rozpůjčovala zhruba jedenáct miliard.