ČEZ zahájil arbitráž proti Gazpromu, žádá miliardu za krácení dodávek plynu

Plyn, který Gazprom dříve posílal do Evropy, teď dodává například do Číny

Plyn, který Gazprom dříve posílal do Evropy, teď dodává například do Číny Zdroj: Reuters

Energetická společnost zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Žádá náhradu škody ve výši zhruba jedné miliardy korun kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce. 

Řízení bylo zahájeno ve středu. „Arbitráž se sídlem v Ženevě bude rozhodována tříčlenným arbitrážním tribunálem," oznámil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Přípravu arbitráže oznámil ČEZ už loni na podzim. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v říjnu v České televizi řekl, že jinou variantu nyní společnosti nemá. „V momentu, kdy někdo neplní kontrakt, který máte, je těžké se bavit o něčem jiném než náhradě škody,“ řekl.

Rusko začalo omezovat dodávky plynu do Evropy zhruba rok před invazí na Ukrajinu. Po vypuknutí války začal Gazprom požadovat platby za plyn v rublech, což řada evropských distributorů plynu odmítla a o dodávky z Ruska tak přišla. Rusko loni mimo jiné zastavilo provoz plynovodu Nord Stream 1, který dodává surovinu po dně Baltského moře do Německa. Oba plynovody Nord Stream následně výrazně poškodily výbuchy

Premiér Petr Fiala na konci ledna prohlásil, že Česko snížilo závislost na ruském plynu z původních 97 procent na čtyři procenta. Nahradil jej dovoz plynu z Norska a ze zámoří prostřednictvím LNG terminálů.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub