ČEZ zvýšil ve čtvrtletí zisk i tržby, navrhuje nižší dividendu za loňský rok

Jaderná alektrárna Dukovany

Jaderná alektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

ČEZ
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Vodní dílo Les království
Přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách
9
Fotogalerie

Energetické společnosti ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Firmě stouply také tržby, a to o 12 procent na 51,8 miliardy korun. Vedení společnosti zároveň oznámilo, že z loňského zisku navrhne vyplatit dividendu 24 korun na akcii. Firma tak navrhuje vydat na dividendách 99 procent zisku, což je podle jejího generálního ředitele Daniela Beneše dosud nejvyšší podíl. Podle analytiků jde přesto o zklamání, loni ČEZ dával 33 korun na akcii.

Stát, který je většinovým akcionářem společnosti, by tak letos dostal zhruba devět miliard korun, zatímco loni to bylo 12,4 miliardy.

Zvýšení zisku v úvodním čtvrtletí letošního roku bylo způsobeno zejména zdražením vyrobené elektřiny a její vyšší produkcí v jaderných elektrárnách. Naopak negativně se v hospodaření firmy projevily vyšší náklady na emisní povolenky pro výrobu elektřiny. Důvodem byl růst jejich tržních cen i nižší počet bezplatně přidělených povolenek.

Z tradičních zdrojů vyrobil ČEZ v prvním čtvrtletí 16,6 terawatthodin elektřiny, o šest procent více než ve stejném období loňského roku. Výroba elektřiny v alternativních zdrojích dosáhla 0,7 TWh, čímž meziročně stoupla o 18 procent. Produkce elektřiny v jaderných elektrárnách vzrostla o 0,5 TWh a podle ředitele ČEZ Beneše letos výroba proudu v atomových blocích překoná 30 TWh.

Provozní zisk před odpisy Skupiny ČEZ dosáhl v prvním čtvrtletí 19,3 miliardy korun. Za celý letošní rok firma očekává EBITDA mezi 57 až 59 miliardami korun. Výhled čistého zisku je na úrovni 17 až 19 miliard korun, uvedla firma. Loni vydělala 10,5 miliardy korun.

Vedení společnosti dnes oznámilo, že za loňský rok navrhne vyplatit dividendu 24 korun na akcii. Pokud valná hromada 26. června návrh schválí, bude mezi akcionáře rozděleno celkem 12,9 miliardy Kč. Loni ČEZ vyplácel 33 korun na akcii, celkem 17,8 miliardy.

Firma navrhuje vyplatit na dividendách 99 procent zisku, což je dosud nejvyšší podíl, poznamenal ředitel ČEZ Beneš. Loni šlo na dividendy 86 procent, předloni 90 procent.

Podle analytiků je dividenda 24 korun zklamáním. „Tento návrh se nachází i pod tržními odhady, které byly posazeny do rozmezí 26 až 28 korun na akcii,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška. Navržená částka je nízká také podle analytika Komerční banky Jiřího Kostky. „Mnoho investorů a obchodníků spekulovalo o změně dividendové politiky a vyšším návrhu,“ vysvětluje Kostka.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií.

Akcie firmy reagovaly na dnešní informace poklesem. Kolem 11:00 byl jejich kurz na pražské burze 526 korun za kus, tedy o 0,19 procenta níže než při otevření burzy.