ČEZu v Albánii hrozí arbitráž o 2,8 miliardy korun

Budova ČEZ v Sofii

Budova ČEZ v Sofii Zdroj: Petr Horky

Albánská distribuční společnost CEZ Shpërndarje čelí arbitráži o 108,5 milionů eur, zhruba 2,8 miliardy korun, kvůli vypovězení smlouvy o vymáhání dluhů s firmou Debt International Advisory (DIA). V CEZ Shpërndarje vlastní česká společnost ČEZ 76 procent akcií, v lednu ale po jmenování státního administrátora ztratila nad albánskou firmou kontrolu.

CEZ Shpërndarje o arbitráži informovala na svých internetových stránkách. Podle arbitrážního návrhu uzavřela CEZ Shpërndarje v roce 2010 smlouvu s DIA o vymáhání dluhů od těch zákazníků, kteří po více než 90 dní neplnili své závazky vůči distributorovi. V únoru 2011 společnosti prodloužily platnost smlouvy o další dva roky, na konci října 2011 ale po neshodách CEZ Shpërndarje kontrakt jednostranně vypověděla.

„Jakékoliv dění v albánské distribuční společnosti, tedy ani žaloby na ní podané, se již ČEZ nijak netýkají vzhledem k tomu, že správu nad společností, včetně všech rozhodovacích pravomocí, převzal v lednu tamní administrátor. Ten je tedy odpovědný za chod společnosti a za veškeré její závazky,“ uvedla na dotaz serveru Patria.cz Barbora Půlpánová, mluvčí skupiny ČEZ.

DIA se nyní domáhá vyplacení odměn za úspěšně vymožené dluhy a odškodného za předčasné ukončení kontraktu. Celkem DIA požaduje vyplacení 108,5 milionu eur. Bude o ně usilovat při arbitráži, která se povede ve Vídni. Předběžné jednání zástupců obou společností se očekává 15. nebo 19. července.

ČEZ vstoupil do Albánie v roce 2009, kdy za 102 milionů eur koupil 76 procent tamní státní distribuční společnosti, která se následně přejmenovala na CEZ Shpërndarje. Zbývajících 24 procent společnosti patří albánskému státu.

ČEZ se ale v Albánii potýkal se špatnou platební morálkou odběratelů. Do dalších problémů se dostal na počátku loňského roku, kdy albánský regulační úřad zhruba dvojnásobně zvýšil tarify, které distributor platil státním elektrárenským společnostem, zakázal ale CEZ Shpërndarje promítnout toto zdražení do koncových cen.

CEZ Shpërndarje po sérii sporů s albánským státem letos v lednu přišla o licenci k distribuci elektřiny. Do čela firmy byl navíc jmenován státní administrátor, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu.

Česká energetická společnost v reakci na události zahájila proti Albánii arbitráž kvůli zamřené investici. Částka, o níž se arbitráž povede, zatím nebyla vyčíslena. Média v minulosti spekulovala, že by mohla činit zhruba pět miliard korun.

: