Chystaná továrna Volkswagenu má pozastavený úvěr. Kvůli emisnímu skandálu

Továrna v maďarském městě Győr

Továrna v maďarském městě Győr Zdroj: VolkswagenAG.com,

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) pozastavila úvěr ve výši 250 milionů eur (téměř sedm miliard korun), kterým se měla podílet na financování výstavby nové továrny německé automobilky Volkswagen v Polsku. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z banky. Rozhodnutí je údajně důsledkem skandálu kolem falšování emisních testů.

Vedení EBRD půjčku schválilo zhruba v polovině letošního roku. „Bylo to zmrazeno. Úvěr bude přinejmenším přehodnocen, může být ale úplně zrušen,“ uvedl dnes jeden ze zdrojů.

Podle mluvčího koncernu Volkswagen již byla výstavba polské továrny zahájena a bude rovněž dokončena. Závod, který bude stát 1,1 miliardy eur, by měl vyrábět až 100 tisíc dodávkových automobilů Crafter ročně a zaměstnávat kolem 3000 lidí.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí. Podle analytiků by náklady automobilky související s tímto skandálem mohly překročit 40 miliard eur (1,1 bilionu korun). Všechny tři přední ratingové agentury již v důsledku skandálu snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Volkswagenu.

Automobilka nyní pracuje na snižování nákladů, poprvé od finanční krize v roce 2009 se navíc rozhodla omezit investice. Představitelé závodní rady Volkswagenu dnes uvedli, že plánované změny ve výrobě luxusní limuzíny Phaeton ohrožují pracovní místa zhruba 600 smluvních zaměstnanců továrny Volkswagenu v německém Lipsku, kterým prý firma hodlá v příštím roce ukončit smlouvy.