Chytré sítě místo podpory. ERÚ se dohodl se solárníky na spolupráci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Solárníci chtějí vyměnit státní podporu za možnost využívat chytré sítě. Spolu s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) usilují také o zjednodušení procedury při výstavbě nových elektráren a administrativy při jejich provozu. Společně představili projekt Nepodporované obnovitelné zdroje (NOZE).

Prioritou ERÚ je usnadnění domácích střešních instalací. Hlavním motivem při jejich budování podle místopředsedy ERÚ Martina Laštůvky již nejsou výkupní ceny, ale snaha uspořit. „Naše spolupráce by do budoucna měla vést k napravení jména obnovitelných zdrojů energie, zejména fotovoltaiky,“ dodal s tím, že k letošnímu pololetí přibylo dalších 3500 instalací.

Podle předsedy České fotovoltaické asociace (ČFA) Michaela Schmida je třeba vyřešit zejména ekonomickou návratnost, kdy menší zdroje mohou být takzvaně samofinancovatelné, a to v případě, kdy spotřebují to, co vyrobí. Dodal, že s tím souvisí také potřeba nové legislativy, která by malým zdrojům například umožnila využívaní distribuční sítě jako „akumulátoru“, odkud by si uloženou elektřinu opět mohly odebírat.

Nová fotovoltaická legislativa

Využití chytrých sítí podle Schmida představuje formu nefinanční podpory, které může snížit konečnou cenu elektřiny. „Jednoduše proto, že by ze svých peněz podporovali méně fotovoltaiků,“ dodal.

Laštůvka uvedl, že prvním krokem by mělo být u menších fotovoltaických zdrojů zajištění samozásobování bez možnosti přetoků. Jednou z možností při využívání takzvaných chytrých sítí by mohl být také princip net-metering, který výrobcům umožňuje spotřebovat 100 procent jejich produkce díky tomu, že mohou elektřinu odvádět zpět do sítě.

Pracovní tým ERÚ a ČFA by měl pracovat i na budoucí podobě fotovoltaické legislativy. Administrativní usnadnění počítá například s umožněním provozu a vlastnictví fotovoltaických elektráren i nepodnikatelům. Omezena by měla být také povinnost předkládat výkazy a statistiky ze strany nových výroben energie ze slunečního záření.

Podpora novým obnovitelným zdrojům skončí v příštím roce. Podle ERÚ dosavadní systém přináší náklady, které jsou nad síly české ekonomiky. Například letos na podporu obnovitelných zdrojů půjde celkem 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy ze státního rozpočtu a zbytek platí spotřebitelé v cenách elektřiny.