Čína chce podíl ve francouzské Arevě, spolupracovat může na těžbě uranu

Rozestavěna jaderná elektrárna Flamanville

Rozestavěna jaderná elektrárna Flamanville Zdroj: schoella, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Čínská státní společnost China National Nuclear Corporation (CNNC) podepsala předběžnou dohodu o možném partnerství s francouzskou jadernou skupinou Areva. Čínská firma by podle této dohody mohla ve francouzském podniku koupit podíl.

Partnerství by mohlo zahrnovat například spolupráci při těžbě uranu a dalších činnostech souvisejících s tímto radioaktivním prvkem. Součástí dohody však nejsou aktivity v oblasti jaderných reaktorů, které Areva prodává francouzské elektrárenské společnosti EDF, napsala agentura Reuters.

„Posílení spolupráce s čínskými partnery je faktorem potřebným pro budoucí úspěch Arevy,“ uvedla francouzská společnost. Zpráva o podpisu předběžné dohody o možném partnerství s firmou CNNC přišla v době návštěvy francouzského prezidenta Françoise Hollandea v Číně.

Areva, ve které vlastní většinový podíl stát, loni prodělala 4,8 miliardy eur (130 miliard korun) a ztrátová byla již čtvrtým rokem za sebou.

Firma se potýká s poklesem zájmu o jadernou energetiku, který je patrný od neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011. Zájem o výstavbu jaderných elektráren mají nyní hlavně asijské země, kde však Areva čelí silné konkurenci firem z Číny, Jižní Koreje a Ruska.