Čína tvrdě konkuruje evropským firmám už i ve větrné energii

větrné elektrárny

větrné elektrárny Zdroj: profimedia.cz

Číňanům se podařilo zachytit trend a velmi rychle se naučili vyrábět komponenty pro rychle rostoucí solární byznys. Díky tomu, že nabízejí srovnatelnou kvalitu za lepší ceny, přispěli k pádu řady významných producentů fotovoltaických zařízení v Evropě i USA. Německý tisk upozorňuje, že podobný scénář by se mohl opakovat také na poli větrné energetiky, což naznačuje i účast čínských na nynějším hannoverském průmyslovém veletrhu.

Podle deníku Die Welt pochází z Číny už pět z deseti největších světových výrobců komponentů pro větrné elektrárny. „Průmysl větrné energetiky v Číně výrazně roste. Technologie je sice ještě trochu pozadu, ale výrobky jsou už teď prodejné,“ řekl listu Financial Times Deutschland Manfred Bayerlein, šéf společnosti TÜV-Rheinland, která je jedním z největších zkušebních provozů pro větrné elektrárny.

Právě Bayerlein upozornil na možnou paralelu mezi vývojem v solární a větrné branži. Zatímco v Německu museli producenti fotovoltaických panelů jako Solon, Solar Millennium nebo Q-Cells vyhlásit insolvenci, v Číně za deset let vyrostlo více než 400 firem, mezi nimi i světová jednička na poli solárních modulů Yingli.

Opakování tohoto scénáře se podle něj musí bát i německý průmysl větrné energetiky. Nástup čínské konkurence srazil podle listu Hannoversche Allgemeine Zeitung od roku 2008 ceny už o 25 procent a společnosti jako dánský Vestas nebo německý Nordex spadly do červených čísel.

„Samozřejmě že se Číňané brzy stanou mezinárodními hráči. Někteří z nich jsou jimi už nyní,“ souhlasí šéf Nordexu Jürgen Zeschy. Kontrakty podle něj uzavírají zatím hlavně ve východní Evropě a v Turecku, pokud jsou současně tyto projekty financovány také z Číny. Tamní výrobci jsou dosud nejsilněji zastoupeni na domácí půdě, kde čínské obchodní bariéry omezují dovoz ze zahraničí.

Kvalitu čínské technologie prověří dodávka do Švédska

Prezidenta Spolkového svazu větrné energetiky (BWE) Hermanna Alberse asijská konkurence zatím nechává v klidu. „V současnosti nepozorujeme, že by čínští výrobci pronikali na německý trh,“ prohlásil na hannoverském veletrhu. Německá zařízení jsou podle něj na vyšší úrovni jak svou kvalitou, tak výkonem.

Čínské firmy to ale s další expanzí na evropský trh zjevně myslí vážně, napsal Die Welt s odkazem na únorovou dohodu o dodávce dvou turbín pro větrný park u švédského Karlstadu od čínského koncernu Sinovel. Jeho vedení zakázku označilo za „ukázkový projekt“. „Pokud se tyto turbíny od Sinovelu v provozu svou kvalitou a technologií osvědčí, bude to jejich cesta na evropský trh,“ prohlásil manažer Li Le-čcheng.