Číňané si dopřávali luxusní auta, Mercedes díky nim měl rekordní odbyt

Daimler, Mercedes-Benz

Daimler, Mercedes-Benz Zdroj: ctk

Německý výrobce luxusních automobilů Mercedes-Benz dodal v březnu zákazníkům 198 921 těchto aut, což představuje meziroční nárůst o 8,4 procenta a nový firemní rekord. Oznámil to dnes mateřský automobilový koncern Daimler. Za růstem stála především vyšší poptávka v Číně. Prodej ve Spojených státech naopak klesl.

Automobilka má za sebou rovněž nejlepší první čtvrtletí ve své historii. Prodala v něm 483 487 mercedesů, tedy o 12,4 procenta více než před rokem. „Mercedes-Benz zaznamenal v březnu nejlepší odbyt v historii firmy,“ uvedl v prohlášení člen představenstva koncernu Ola Källenius, který má na starosti marketing a prodej v divizi Mercedes-Benz Cars.

Prodej mercedesů na největším světovém automobilovém trhu v Číně stoupl v březnu o 26,6 procenta. Ve Spojených státech se ale o 5,9 procenta snížil. Prodej minivozů smart, které jsou také součástí divize, stoupl v březnu o 34,5 procenta. Velký zájem o tyto vozy byl hlavně v Británii a v Itálii, kde se prodal téměř dvojnásobek těchto aut.

Daimler doufá, že do konce tohoto desetiletí předstihne domácí konkurenty Audi a BMW a získá vedoucí postavení na světovém trhu s luxusními automobily. Koncern vyrábí kromě osobních automobilů i nákladní vozy, v jejichž produkci je světovou jedničkou.