Čínská automobilka FAW zvažuje koupi svého rivala. Akcie Brilliance po oznámení vystřelily

Čínská automobilka FAW zvažuje koupi rivala Brilliance

Čínská automobilka FAW zvažuje koupi rivala Brilliance Zdroj: Profimedia

Čínská automobilka FAW zvažuje koupi rivala Brilliance
2
Fotogalerie

Čínská automobilka FAW Group má zájem o převzetí domácího konkurenta Brilliance China Automotive Holdings. Nabízí asi 7,2 miliardy dolarů (155 miliard korun). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Brilliance je největším čínským partnerem německého výrobce luxusních vozů BMW.

Cena akcií společnosti Brilliance se po zprávě o možném převzetí zvýšila až o čtvrtinu. Zpráva přichází v době, kdy se hlavní akcionář společnosti Brilliance, firma Huachen Automotive Group, nachází na pokraji bankrotu, upozorňuje Reuters.

Podle zdrojů se uvažuje o tom, že FAW v první fázi koupí v Brilliance více než 30procentní podíl od společnosti Huachen a zhruba 12procentní podíl od státní investiční firmy Liaoning Provincial Transportation Investment Group. Poté by FAW předložila nabídku na zbývají akcie, píše Reuters.

Firma Brilliance provozuje společný podnik s BMW, ze kterého pocházejí téměř všechny její zisky. FAW v Číně vyrábí osobní automobily ve spolupráci s německou automobilkou Volkswagen a s japonskou Toyotou.