Čínská BAIC usiluje o podíl v Daimleru. Ten se zdráhá

Výroba Mercedesu třídy S

Výroba Mercedesu třídy S Zdroj: Daimler

Čínská automobilka BAIC Motor hodlá do konce letošního roku získat podíl v německém automobilovém koncernu Daimler, se kterým již řadu let spolupracuje. V rozhovoru s listem Beijing Times to uvedl šéf čínského podniku Sü Che-i. Dodal, že BAIC Motor se chce zařadit mezi největší akcionáře Daimleru a jednání o převzetí podílu se podle něj nacházejí v závěrečné fázi.

Pokud budou rozhovory úspěšné, stane se BAIC Motor třetí čínskou automobilkou, která investuje do některého z západních výrobců. Čínská společnost Dongfeng již získala podíl ve francouzské automobilce PSA Peugeot Citroën, společnost SAIC Motor koupila podíl v americké General Motors a automobilka Geely převzala švédské Volvo.

Daimler v reakci na Süeho vyjádření uvedl, že je se současnou strukturou svých akcionářů spokojen, ale že ho vždy těší zájem ze strany potenciálních dlouhodobých investorů. „Investoři z Číny jsou rovněž vítáni,“ dodal. Největším akcionářem Daimleru je nyní kuvajtský státní investiční fond, který v německé firmě vlastní téměř sedmiprocentní podíl.

Německý koncern rovněž upozornil, že BAIC Motor je jeho nejvýznamnějším partnerem v Číně. Koncern se společností BAIC Motor spolupracuje při výrobě automobilů a vlastní v ní zhruba desetiprocentní podíl. Daimler vyrábí například luxusní osobní automobily Mercedes-Benz a je i největším producentem nákladních vozů na světě.

Akcie Daimleru v posledním roce