Čínský Sinopec zvýšil čistý zisk o více než polovinu

Sinopec

Sinopec Zdroj: reuters

Čínská státní petrochemická společnost China Petroleum & Chemical, známá také pod kratším názvem Sinopec, zvýšila v pololetí čistý zisk meziročně o 54 procent na 41,6 miliardy jüanů (135,4 miliardy korun). Přispěly k tomu zejména výsledky rafinerských a chemických aktivit. Sinopec je v Číně největším zpracovatelem ropy, ve druhém pololetí očekává nárůst prodeje paliv.

Výsledky za druhé čtvrtletí podnik neuvádí, podle propočtů agentury Reuters ale čistý zisk firmě vzrostl na 22,8 miliardy jüanů z 18,8 miliardy v prvním kvartálu. To byl nejlepší výkon přinejmenším od začátku roku 2013.

O lepší výsledek se zasloužil především růst cen ropy, které v květnu poprvé od roku 2014 vystoupily na 80 dolarů za barel. Kromě toho čínské státní rafinerie vyvážely rekordní objemy nafty a benzinu a získaly tak větší podíl na trhu. Menší, nezávislé rafinerie bojovaly s novými daněmi, státními opatřeními v oblasti životního prostředí i s růstem cen ropy.

Celkové tržby v prvním pololetí meziročně stouply o 12 procent na 1,3 bilionu jüanů (4,2 bilionu korun). Ve druhém čtvrtletí tržby podle propočtů Reuters dosáhly 679 miliard jüanů. Společnost nicméně předpokládá, že kvůli přebytku pohonných hmot na trhu její rafinerie ve druhém pololetí zpracují stejně jako v prvním kvartálu kolem 121 milionů tun ropy. Prodej paliv na domácím trhu by se měl zvýšit na 90,5 milionu tun z 88,45 milionu v prvním pololetí.

Produkce ropy v prvním pololetí meziročně klesla o 1,6 procenta na 143,6 milionu barelů. Těžba zemního plynu nicméně o 5,3 procenta vzrostla a dosáhla 13,5 miliardy metrů krychlových, uvedla firma.