V Malajsii roste nové čínské město. Místní se ho obávají

Forest City

Forest City Zdroj: Marek Hudema

Forest City
Forest City
Forest City
Forest City
5
Fotogalerie

Projekt hedvábné stezky, který znamená velkou ekonomickou a kulturní expanzi Číny v Asii i Evropě, může vytvořit i nové třecí plochy. V plné své kráse to nyní poznává Malajsie, ve které čínská společnost staví zcela nové město. Malajsijská vláda se obává, že noví obyvatelé – původem z Číny – ovlivní místní politiku ve prospěch Pekingu.

„Všechno je pořádku, není se čeho bát. Nový malajsijský premiér nakonec stáhnul své námitky proti našemu projektu,“ tvrdí mi v prodejní galerii malajsijského města Forest City ani ne třicetiletý Bo Čing, jeden ze sedmdesáti místních prodejců bytů, a líčí mi zářné zítřky tohoto developerského projektu. Jsme na umělém ostrově v průlivu mezi Singapurem a Malajsií a na umělém ostrově tu roste z ničeho nové město dvakrát větší než Brno. Bo Čing mi nabízí různé typy bytů, často s malinkými pokojíčky, a vychvaluje budoucí rychlé vlakové spojení se Singapurem, malajsijskou metropolí Kuala Lumpur a dále do Číny. Dokonce tu prý brzy začne fungovat i „vlastní mezinárodní letiště“.

Za Čingem ční futuristické věže modelu části obřího města pro 700 tisíc lidí. Jde o společný projekt místního johorského sultána Ibrahima a obří čínské developerské společnosti Country Garden Holdings. Mimochodem, údajně jedné z nejziskovějších společností v Číně. Do výstavby Forest City chtějí investovat těžko uvěřitelných sto miliard dolarů, tedy přes 2,5 bilionu korun. Pro srovnání, jsou to téměř dva roční rozpočty celé České republiky. Výdaje na stavbu jsou mimo jiné tak vysoké i proto, že město vzniká z větší části na čtyřech uměle vytvořených ostrovech. Při pohledu na stavební ruch za lagunou u prodejní galerie to vypadá, jako by město vyrůstalo přímo z moře.

Forest City bude řídit elektronika, auta budou jezdit pod zemí a budou tu působit velké telekomunikační firmy jako čínská Huawei nebo americké Cisco. Staví se obchody a vyrostla tu i škola, je tu golfové hřiště, bazén a pláže. Obyvatelé nebudou podle Činga vůbec muset vyjít ven do „okolního světa“ a mohou zůstat uvnitř v „bezpečném městě.“ Bude tu pro ně práce, vzdělání i zábava. Chránit před vnějším světem je bude speciální sledovací počítačový systém. Ten už si tu může zájemce vyzkoušet – a zákazníci to prý oceňují. Každý pohyb člověka je vidět na monitoru s číslem a jménem dané osoby. Nikdo se tu neztratí, žádný zločin nebude kvůli všudypřítomným kamerám a systému rozeznávání tváří možné skrýt. Nad tím budou bdít soukromé stráže, které se tu již uklánějí v parádních uniformách. Jsou to nepálští Gurkhové – oficiálně kvůli spolehlivosti, neoficiálně kvůli tomu, že čínští investoři nevěří místním Malajcům a už vůbec ne místním muslimům, kteří v zemi tvoří většinu obyvatel.

Celý článek naleznete na stránkách Info.cz zde >>>