Čínský vyzyvatel Tesly vstoupil na burzu

Nio jde na burzu

Nio jde na burzu Zdroj: reuters

Nio jde na burzu
Nio jde na burzu
Nio jde na burzu
Nio jde na burzu
5
Fotogalerie

Šanghajský start-up Nio zaměřený na produkci elektrovozů vstoupil na newyorskou burzu. Podařilo se mu udat akcie za miliardu dolarů, sama firma ale pomýšlela na sumu až trojnásobně vyšší, uvádí list The Wall Street Journal (WSJ).

Šanghajská Nio plánuje získaný kapitál použít k dalšímu výzkumu a vývoji svých technologií, k rozvoji marketingu a rozšíření továren. Oproti Tesle, vůči které se profiluje jako konkurence, v prodejích zatím zaostává. Svého elektřinou poháněného sportovně-užitkového vozu s názvem ES8 prodala Nio od června do konce srpna 1600 kusů s tím, že registruje téměř 16 tisíc nevyřízených objednávek. Tesla přitom dle odhadů prodala jen v srpnu necelých 18 tisíc vozů Model 3.

Do konce roku plánuje Nio podle agentury Reuters uvést na trh další SUV na elektřinou s označením ES6. Za první pololetí roku 2018 ovšem firma, kterou podporuje například také čínský technologický holding Tencent, vykázala čistou ztrátu 502,6 milionu dolarů při tržbách 6,95 milionu dolarů.

Nio ovšem není jediným čínským start-upem zaměřeným na vývoj elektromobilů, kterého investoři zasypali miliardami dolarů. Dočkaly se jich také společnosti WM Motor Technology a Xpeng Motors. Mezi jejich investory patří společnosti Alibaba, Tencent a Baidu.