Teslu opouštějí desítky inženýrů, láká je konkurenční projekt Applu

Tesla S

Tesla S Zdroj: acz

Výroba Tesly
Tesla
Tesla
Tesla S
Tesla S
9
Fotogalerie

Americký výrobce elektromobilů Tesla musí pod vedením miliardáře Elona Muska čelit dalšímu problému. Jak uvedl server CNBC.com, firma v současnosti čelí hromadnému odchodu odborníků, kteří se podílejí na vývoji nových vozů. Automobilku měly opustit více než čtyři desítky inženýrů, mnozí z nich zamířili přímo do Applu, kde se mají podílet na vývoji elektrického vozu.

Tesla v posledních měsících čelila ze strany trhu nebývalému tlak a sám Musk uplynulé období označil za „nejtěžší a nejbolestivější rok své kariéry“. Problémy byly způsobeny například nedostatečnou produkcí „masového“ Modelu 3 nebo nedůvěry investorů pramenící z neuspokojivých výsledků automobilky.

Právě na vývoji Modelu 3 se podílel rovněž Doug Field, který měl z pozice viceprezidenta v Tesle na starosti technologickou stránku vedení firmy. Field se však před měsícem vrátil do Applu, kde v dřívějších letech strávil část profesní kariéry. Podílet se má na takzvaném projektu Titan, v rámci kterého Apple vyvíjí vlastní elektrický automobil.

Odchodu Fielda z Tesly přitom dle CNBC předcházelo minimálně 46 inženýrů, kteří se od konce loňského roku začali do Applu přesouvat. Vyplývá to z veřejně dostupných životopisů jednotlivých odborných pracovníků na sociální síti LinkedIn. Ve skutečnosti jich tak může být ještě víc s ohledem na to, že si mnozí svůj profil nemuseli doposud aktualizovat. Přestoupivší pracovníci se přitom zaměřují na rozličné oblasti související s vývojem nových vozů – jde například o odborníky na autonomní řízení, pohonné jednotky nebo vývoj softwaru.

Apple spustil projekt elektrického automobilu v roce 2014, myšlenku vlastního vozu však zmiňoval již v roce 2008 spoluzakladatel firmy Steve Jobs.

Tesla pro CNBC informace o hromadném odchodu nepotvrdila, naopak tiskové oddělení uvedlo, že se počet dobrovolných výpovědí z firmy za poslední rok snížil o třetinu. „Přejeme jim vše nejlepší. Tesla znamená tu těžší cestu. Máme stokrát méně peněz než Apple, takže i mzdy jsou u nás nižší,“ uvedla Tesla v prohlášení. Dle blíže nespecifikovaných zdrojů jsou mzdy u Applu přibližně jeden a půl krát vyšší v porovnání s Teslou.

Informace o špatné náladě uvnitř Tesly však zveřejňují i ostatní americká média. Například New York Post odkazuje na zaměstnance, kteří současnou situaci nazývají jako „estrádu k po**ání“. „Elon mluví o tom, jak je důležité býti socialistou a dělat dobro pro lidstvo, to však platí jen do doby, než pro něj začnete pracovat,“ cituje New York Post nejmenované zdroje. Kolem Muska se v automobilce údajně vytvořil kult osobnosti, problémy tak mají zaměstnanci například při vyjadřování kritiky nebo možných návrhů.

Tesla ve druhém čtvrtletí prohloubila ztrátu na 718 milionů dolarů (16 miliard korun), tržby i výroba však firmě vzrostly.