Continental Automotive zvedl tržby na téměř 60 miliard, přesto skončil ve ztrátě

Continental Automotive

Continental Automotive Zdroj: Continental Automotive

Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
Otevření nové výrobní haly společnosti Continental Barum
5
Fotogalerie

Výrobce součástek pro automobily Continental Automotive Czech Republic z Jičína loni zvýšil tržby o 8,4 procenta na rekordních 58 miliard korun z předloňských 53,5 miliardy korun. Letos společnost, která patří mezi největší výrobní podniky v Česku, očekává další růst tržeb přibližně o 20 procent k hranici 70 miliard korun. Hospodaření firmy loni skončilo ztrátou 1,1 miliardy korun po zisku 772 milionů korun v roce 2015. 

Continental Automotive Czech Republic zahrnuje závody v Jičíně, Frenštátu pod Radhoštěm, Brandýse nad Labem, Trutnově a Adršpachu a vývojové centrum v Ostravě. Počet zaměstnanců firmy loni vzrostl o 13 procent. Podnik v lokalitách svých závodů patří mezi největší zaměstnavatele.

Hospodaření firmy loni skončilo ztrátou 1,1 miliardy korun po zisku 772 milionů korun v roce 2015. Samotný provozní výsledek skončil mínusem 867 milionů korun po předloňském plusu 1,2 miliardy korun. Důvodem provozní ztráty byl podle firmy komplikovaný rozjezd nových projektů a také aktivace a odepisování souvisejících výdajů na výzkum a vývoj. Finanční výsledek loni skončil ztrátou 478 milionů korun, především kvůli rozdílům v přecenění položek v cizí měně. Do investic firma loni dala sedm miliard korun.

Z exportu podnik loni získal 96 procent tržeb. Největšími odběrateli firmy jsou skupiny Volkswagen, Ford, Fiat, General Motors, Toyota, Renault, KIA, BMW, PSA a Daimler.

Závod v Jičíně vyrábí posilovače brzd, brzdové hadice či vakuové pumpy. Ve dvou závodech v Brandýse se dělají rádia, navigace, přístrojové desky, ovladače klimatizací, střešní moduly a palivové dopravní jednotky. Adršpach produkuje ostřikovače skel a světel a Trutnov palivová čerpadla, ventily na recirkulaci výfukových plynů či turbodmychadla. Frenštátský závod dělá různé elektronické systémy pro karosérie, přístrojové desky a řízení motorů a senzory teploty, rychlosti a polohy.

Největší tržby loni vytvořily závody v Brandýse, meziročně obrat zvedly o téměř 13 procent na celkových 22,2 miliardy korun. Následoval závod Frenštát s odbytem za 14,9 miliardy korun. Nejvyšší dynamiku růstu tržeb loni vykázal závod Trutnov, a to o 22 procent na 10,1 miliardy korun.

Do závodu v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi Continental chce aktuálně na pokrytí rostoucí výroby přijmout více než 100 nových zaměstnanců. Firma nabízí zejména místa ve výrobě a skladu, ale i další technické, inženýrské a administrativní pozice. Nové zaměstnance hledá společnost zároveň kvůli stavbě nové skladovací haly, kterou již dokončila. V Brandýse nad Labem nyní pracuje zhruba 2500 lidí.

Rozšiřování výroby a nábor pracovníků firma předpokládá i ve Frenštátu. Na letošní a příští rok tam připravuje přesun výrobní linky na pneumatické ventily ze sesterského závodu v německém městě Bebra.

Vedle jičínské společnosti je hlavní akvizicí německého světového koncernu Continental v ČR pneumatikářská společnost Continental Barum Otrokovice. Té loni klesly tržby o dvě procenta na 56,4 miliardy korun. Zisk firmě meziročně vzrostl o šest procent na 3,5 miliardy korun.