Czech Coal chce na Mostecku uhelnou elektrárnu do roku 2021

Těžařská skupina Czech Coal chce v roce 2021 připojit do sítě novou uhelnou elektrárnu. Se správcem přenosové soustavy ČEPS uzavřela smlouvu o přidělení kapacity na výkon 660 megawattů. Elektrárna za zhruba 30 miliard korun by mohla stát u lomu Vršany na Mostecku. Jedna z největších investic v regionu by podle firmy vytvořila až 300 nových pracovních míst.

Smlouvu na budoucí připojení uzavřel ČEPS s těžařskou skupinou na základě vypracované studie možnosti připojení, uvedla mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková. Původně se mluvilo o výkonu až 1320 megawatt.

„Velikost nové elektrárny je navrhována s ohledem na dostupnost uhlí po celou dobu její životnosti, a to výhradně hnědého uhlí s nižší výhřevností z lomu Vršany,“ uvedla mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

Výstavbou moderní elektrárny chce Czech Coal podle Benešové co nejlépe využít energii z méně kvalitního hnědého uhlí. „S novou technologií lze v sousedství lomu dosáhnout účinnosti výroby elektřiny kolem 45 procent,“ uvedla mluvčí.

Ekologové budou k záměru pravděpodobně kritičtí

Proti elektrárnám v Ústeckém kraji dlouhodobě protestují zástupci ekologických organizací. Benešová uvedla, že nové technologie pro čištění kouřových spalin i možnost oddělení CO2 a jeho ukládání zajistí výrazné snížení emisí v kraji, a to zvláště po odstavení dožívajících elektráren.

Výhodou podle ní je i plánované umístění elektrárny u lomu, čímž by se zkrátila dopravní cesta pro uhlí i zbytky po spálení. „Z elektrárny bude možné též dodávat tepelnou energii pro vytápění a přípravu teplé vody, pokud o ni blízká města budou mít zájem,“ doplnila Benešová.