CzechInvest: Korejské firmy chystají v Česku další investice

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Korejské firmy během návštěvy jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje v Praze tento týden zřejmě oznámí další investice v Česku v řádu jednotek miliard korun. Uvedl to generální ředitel státní agentury CzechInvest Karel Kučera.

Zřejmě některé (korejské) firmy buď odtajní některé investice, na kterých už jsme dohodnuti a nebo oznámí nějaké další,“ uvedl ředitel.

Letos zatím tamní společnosti investovaly v tuzemsku celkem 3,7 miliardy korun, šlo o tři nové projekty. Počet nově vytvořených míst by měl činit 770. Společnost Plakor Czech investuje v Mošnově do rozšíření výroby plastových lakovaných dílů pro automobilový průmysl. Firma Halla Visteon Autopal Services navýšila v Novém Jičíně kapacitu výroby komponentů pro přenos kapalin uvnitř klimatizačních systémů vozidel. Třetí investor z oblasti kovodělného průmyslu zamíří do Ústeckého kraje, jméno společnosti agentura neuvedla.

Zájem korejských investorů o ČR roste. „V současné době vidíme i to, že korejské firmy mají zájem spolupracovat na úrovni malých a středních firem v podstatně větší míře,“ dodal Kučera.

Společnosti z Jižní Koreje do Česka podle CzechInvestu zatím ve 29 projektech investovaly 77 miliard korun, díky kterým vzniklo či do budoucna vznikne téměř 12 tisíc nových pracovních míst. Korea je tak co do objemu financí třetím největším zahraničním investorem v Česku po Německu a Japonsku. Mezi největší korejské investice v Česku z poslední doby patří Nexen Tire a Hyundai Mobis.