Daimler chystá zásadní změnu firemní struktury, vytvoří holding

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daimler

Daimler, Mercedes-Benz
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Daimler
5
Fotogalerie

Německý koncern Daimler chce do roku 2019 vytvořit novou podnikovou strukturu. Rozdělí se na tři části - sekci osobních aut, sekci nákladních vozů a autobusů a sekci finančních služeb - a vytvoří holding. 

Jednotlivé části by se pak mohly vydat na burzu, napsal ve čtvrtek německý list Manager Magazin. Zásadní rozhodnutí ze strany vedení firmy už podle něj padlo.

O přechodu Daimleru na holdingovou strukturu se spekuluje už delší čas. Předseda představenstva Dieter Zetsche už před měsícem uvedl, že podnik zvažuje, že by se rozdělil do tří samostatných částí. Tehdy ale řekl, že se zatím zvažují možné výhody a nevýhody takového kroku, připomněla agentura DPA.

Podle Manager Magazinu se na vytvoření holdingu do konání valné hromady 5. dubna 2019 dohodl Zetsche s finančním ředitelem Bodo Uebberem. Firma se k tomu ve čtvrtek odmítla vyjádřit. Podle deníku Handelsblatt si ještě nechá vypracovat studii proveditelnosti.

Daimler ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil čistý zisk o dvě procenta na 2,51 miliardy eur (65,5 miliardy Kč). Koncern se skládá z pěti divizí - osobní vozy, dodávky, autobusy, nákladní auta a finanční služby.