Severně od Prahy se chystá obří sklad Daimleru pro Evropu. Část budou obsluhovat jen roboti

Obří sklad německé automobilky Daimler na náhradní díly se chystá v Úžici u Prahy.

Obří sklad německé automobilky Daimler na náhradní díly se chystá v Úžici u Prahy. Zdroj: ctk

Továrna Daimleru na baterie
Sklad Daimler
Výstavbu pro Mercedes chystá u dálnice D8 developerská společnost CTP miliardáře Remona Vose.
Pokud všechno půjde dobře, začne developer CTP stavět v Úžici sklad pro Daimler už příští rok.
Logistické centrum Mercedesu bude téměř dvakrát tak velké, než je sklad Amazonu v Dobrovízi u Prahy (na snímku).
7
Fotogalerie

Již příští rok může v Úžici u Prahy začít vznikat obrovské logistické centrum výrobce vozů Mercedes-Benz. Práci v něm najde kolem devíti set lidí.

V Úžici u Prahy poblíž dálnice D8 se připravuje výstavba největšího logistického centra v České republice. Sloužit má celoevropskému skladu náhradních dílů německé automobilky Daimler. Výstavbu připravuje developerská společnost CTP.  Vyplývá to z informací deníku E15 a z dokumentů, které developer předložil v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Česko o výstavbu logistického centra výrobce Mercedesů soupeřilo s Polskem.

„Stále jsme ještě neudělali rozhodnutí o konkrétní lokalitě,“ sdělila mluvčí německého koncernu Evelyn Schwedesová. Skupina CTP se k projektu nevyjádřila.

Dokumentace předložená v procesu EIA už ale odkryla detaily stavby. Mimo jiné z ní vyplývá, že sklad bude téměř dvojnásobně velký než hala Amazonu v Dobrovízi. Logistické centrum bude mít 229 tisíc metrů čtverečních.  To je velikost téměř tří pražských Karlových náměstí. Větší sklad v České republice zatím není. Část skladu budou obsluhovat jen roboti. V areálu bude i kancelářská část. Počítá se s tím, že tam automobilka bude mít i vlastní požární stanici.  

Ve skladu a dalších provozech má najít práci zhruba devět set lidí. Počítá se s třísměnným provozem včetně víkendů. Pokud všechno půjde dobře, má se začít stavět ve druhém čtvrtletí příštího roku. Dokončení projektu se plánuje na rok 2020.  

Plán na výstavbu obřího skladu se zatím drží v přísné tajnosti. Developer o něm dosud s úřady komunikuje jen jako o „projektu Lord“. Žádost o ekologický posudek EIA navíc neobsahuje ani jméno CTP. Při pohledu do katastru nemovitostí a do dalších zveřejněných úředních dokumentů, které s procesem souvisí, je angažmá jedničky tuzemského průmyslového developmentu zřejmé.    

V okolí Úžice u dálnice D8 je už řada dalších skladových komplexů. Hlavní logistické centrum tam má například řetězec Tesco. O něco blíže Praze má v areálu developera P3 evropské distribuční centrum americký módní gigant VF Corporation.

V lokalitě se kromě haly Mercedesů počítá s výstavbou řady dalších průmyslových a logistických staveb. Tato oblast je mimo jiné ve hře pro umístění továrny americké společnosti GE Aviation na letadlové motory.  

Investici za miliardy korun v České republice zvažuje rovněž další německá automobilka BMW. Podle Mladé fronty Dnes by měla na Ústecku nebo Karlovarsku zřídit testovací centrum pro samořiditelné vozy.

Podívejte se pro přehled, jak to funguje ve skladu Amazonu v Dobrovízi:

Video placeholde
Severně od Prahy se chystá obří sklad Daimleru pro Evropu • Michal Nosek, Kryštof Nosek