Daimler v únoru prodal rekordní množství mercedesů

Daimler, Mercedes-Benz

Daimler, Mercedes-Benz Zdroj: ctk

Německý automobilový koncern Daimler v únoru meziročně zvýšil celosvětový prodej luxusních aut Mercedes-Benz o 14,6 procenta na rekordních 120270 vozů. Firma uvedla, že k růstu přispěla silná poptávka po malých automobilech a sportovně-užitkových vozech. Automobilce se dařilo i v Rusku, jehož ekonomika nyní v důsledku nízkých cen ropy a západních sankcí míří do recese.

„Mercedes-Benz v únoru vykázal další prodejní rekord,“ uvedl člen představenstva koncernu Ola Källenius, který má na starosti marketing a prodej v divizi Mercedes-Benz Cars. V Evropě prodej v únoru stoupl o více než 17 procent na 50500 vozů, poptávka po mercedesech rostla i ve Spojených státech a Číně. Prodej mercedesů na ruském trhu se zvýšil o 16,5 procenta na nový rekord.

Daimler doufá, že do konce tohoto desetiletí předstihne domácí konkurenty Audi a BMW a získá vedoucí postavení na světovém trhu s luxusními automobily. Koncern vyrábí kromě osobních automobilů i nákladní vozy, v jejichž produkci je světovou jedničkou.

Daimler loni zvýšil provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek o 27 procent na rekordních 10,1 miliardy eur (276 miliard korun). Akcionářům chce za loňský rok vyplatit rekordní dividendu a zaměstnancům rekordní odměny. Firma začátkem února uvedla, že v letošním roce počítá s dalším růstem provozního zisku i tržeb.