Daimler zvažuje stavbu první továrny v Rusku, sází na zotavení ekonomiky

K růstu zisku Daimleru přispěly hlavně prodeje automobilky Mercedes-Benz. Na snímku výroba dodávky Vito v továrně Vitoria

K růstu zisku Daimleru přispěly hlavně prodeje automobilky Mercedes-Benz. Na snímku výroba dodávky Vito v továrně Vitoria Zdroj: Daimler

Německý automobilový koncern Daimler uvažuje o výstavbě své první továrny na výrobu osobních aut v Rusku. Společnost sází na to, že ruská ekonomika se v následujících letech zotaví z problémů, které jí způsobila levná ropa či následky západních protiruských sankcí kvůli ukrajinské krizi.

Automobilka vede jednání s ruskou vládou, aby zjistila, zda splňuje ekonomické požadavky pro výrobu aut v Rusku, uvedla mluvčí Daimleru.

Německý finanční list Handelsblatt s odvoláním na nejmenované zdroje v úterý večer napsal, že Daimler do nového montážního závodu investuje zhruba 200 milionů eur (5,4 miliardy korun). Roční produkce by měla činit až 30 tisíc sportovně užitkových vozů. Díly pro montáž těchto vozů podle něj Daimler hodlá dovážet odjinud.

Ruský automobilový trh se stal obětí slabé ruské ekonomiky, na kterou dolehly nízké ceny ropy, slabší rubl a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Za celý loňský rok se prodej aut propadl o 36 procent na 1,6 milionu vozů.