Další propad. Cena ropy Brent prolomila hranici 50 dolarů

Pád cen ropy pokračuje.

Pád cen ropy pokračuje. Zdroj: Dwight Burdette (CC BY 3.0) via Wikimedia Commons

Cena severomořské ropy Brent se propadla pod hranici 50 dolarů za barel, což se stalo poprvé od května 2009. Ceny ropy na světových trzích klesají od loňského června. Analytici nevylučují, že ropa může kvůli rostoucí nabídce této suroviny dál zlevňovat.

Barel Brentu ve středu před 09:00 SEČ sestoupil až na 49,92 dolaru. Později se cena vrátila zpět nad 50 dolarů za barel. Oproti loňskému červnu, kdy stál přes 115 dolarů, Brent zatím ztratil více než polovinu své hodnoty.

V poklesu ve středu pokračovala také cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI). Ta se pod psychologicky důležitou hranici 50 dolarů za barel dostala už v pondělí. Ve středu propad prohloubila na přibližně 47,2 USD za barel a oproti předešlému dni ztrácela zhruba tři čtvrtě dolaru. Ještě v červnu stále barel WTI přes 107 dolarů.

Ceny ropy tlačí od loňského léta dolů vysoký objem nabídky suroviny na trhu, především díky rozmachu těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. K poklesu cen ale přispívají také obavy ohledně hospodářského vývoje v Evropě a v Asii. Propad cen se zrychlil po listopadovém rozhodnutí těžebního kartelu OPEC nezasáhnout proti cenovému poklesu omezením produkce.

Pětiletá minima už padla

Středeční ceny ropy ovlivnila mimo jiné úterní zpráva americké banky JPMorgan, podle které tempo růstu globální ekonomické aktivity kleslo v prosinci na nejslabší úroveň za více než rok. Expanze podle těchto údajů zpomalila ve zpracovatelském sektoru i ve službách.

Ceny ropy sestoupily na nová pětiletá minima už v úterý. Brent i WTI ztratily v závěru dne každá přes dva dolary na barel. Ztráty později ještě prohloubily, když údaje amerického ropného institutu API ukázaly, že zásoby benzínu ve Spojených státech minulý týden stouply, přestože u samotné ropy se zásoby ztenčily zhruba o čtyři miliony barelů.

BURZATYPKONTRAKTAKTUÁLNÍ CENAPŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICEBrentúnor50,0951,10
New York - NymexWTIúnor47,2047,93

Jan Kovalovský: Cena ropy ještě klesne