Renault vloží do AvtoVAZ 85 miliard rublů, získá tak více než 70procentní podíl

AvtoVAZ,Lada,Rusko,automobily

AvtoVAZ,Lada,Rusko,automobily

Lada Kalina Sport
Lada Kalina Sport
Lada Kalina
Lada Kalina Sport
Lada Kalina Sport
11
Fotogalerie

Francouzská automobilka Renault se chystá výrazně posílit pozici ve ztrátové ruské automobilce AvtoVAZ. Firma spolu s dalšími akcionáři schválila rekapitalizaci AvtoVAZ v objemu 85 miliard rublů (33,2 miliardy korun), v rámci které může být francouzská automobilka jedinou firmou, která poskytne hotovost. Její podíl ve výrobci aut Lada se tím zvýší na více než 70 procent, informovala agentura Reuters.

Akcionáři schválili zvýšení kapitálu o 30 procent. Renault bude většinu, případně celou tuto emisi akcií financovat sám.

Renault investoval do společnosti AvtoVAZ před osmi lety a nová pomoc je sázkou na budoucnost ruské ekonomiky. Ta se potýká s dlouhodobými problémy, které vedle propadu cen ropy zahrnují rovněž mezinárodní sankce. AvtoVAZ přispěl pozitivně k zisku Renaultu jen ve dvou z osmi let.

Ruský automobilový trh se ze svého vrcholu v roce 2012, kdy se prodaly tři miliony vozů, již propadl o zhruba polovinu. Renault očekává, že letos ruský trh klesne o 12 procent, příští rok by se mohl stabilizovat. AvtoVAZ by ale mohly podpořit předchozí škrty v nákladech a nové modely. V září se prodej vozů Lada v Rusku zvýšil o pět procent, zatímco celý automobilový trh v Rusku o 11 procent klesl.

Další přední akcionáři ruské automobilky, japonský Nissan, který je aliančním partnerem Renaultu, a ruský státní konglomerát Rostec, se zřejmě procesu zvýšení kapitálu nezúčastní a nechají svůj podíl v automobilce AvtoVAZ klesnout. Podle zdroje z řad akcionářů se podíl Renaultu v AvtoVAZ po zvýšení kapitálu téměř zdvojnásobí na 72,5 procenta. Podíl Nissanu naopak ze současných 12,5 procenta klesne na 5,5 procenta, podíl firmy Rostec se sníží na 11 procent ze současných 25 procent.

Příští rok by se měla uskutečnit druhá fáze rekapitalizace. Té se budou moci zúčastnit i menšinoví akcionáři, kteří drží 25 procent akcií ruské automobilky. V rámci této rekapitalizace Rostec a Renault vymění dluh firmy AvtoVAZ za nové akcie.