Dan Ťok: V Česku je 148 tisíc aut, která můžou obejít emisní testy

Ministr dopravy Dan Ťok.

Ministr dopravy Dan Ťok. Zdroj: ctk

V Česku se prodalo kolem 148 tisíc aut koncernu Volkswagen vybavených dieselovými motory, které umožňují obcházení emisních měření. Z toho je 101 tisíc škodovek a 38 tisíc volkswagenů. Na tiskové konferenci to dnes sdělil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Dieselové motory koncernu VW schopné obcházet emisní měření jsou podle vyjádření Škody Auto tříválce a čtyřválce TDI o objemu 1,2 a 1,6 nebo 2,0 litru s emisní normou Euro 5. Škoda s nimi vybavila celkem 1,2 milionu vozů, které prodala po celém světě.

Montovaly se do modelů Fabia II. generace, Roomster, Rapid s diesely Euro 5, Octavia II. generace, Yeti a Superb II. generace. Jsou jím vybavené i VW Golfy šesté generace, sedmá generace Passatu nebo první Tiguan. Aktuálně nabízených modelů Škody v Evropě se problém netýká.

Ťok: Vyžádali jsme si kódy VIN a další technické parametry vozidel a na jejich základě určíme porovnáním s centrálním registrem vozidel přesný počet všech dotčených vozidel

„Vyžádali jsme si proto kódy VIN a další technické parametry vozidel a na jejich základě určíme porovnáním s centrálním registrem vozidel přesný počet všech dotčených vozidel, která jsou v ČR v provozu,“ uvedl Ťok. Podrobné údaje má ministerstvo od výrobců získat během několika dnů.

Ministerstvo dopravy chce zároveň provést vlastní emisní test vozidel Škoda s dieselovým motorem. Plánuje nezávislé změření jednoho nového typu plnícího současnou normu Euro 6, i vozidla s problematickým motorem (plnícím Euro 5) s podvodným softwarem a po jeho opravě.

Měření provede v příštích dnech zkušebna Tüv Süd v Roztokách u Prahy na základě rámcové smlouvy s ministerstvem a celkem by mělo jít o tři až čtyři vozy. V budoucnu by mohlo namátkově otestovat i vozy jiných značek.

Připravované řešení

Ťok dodal, že technici VW a Škody připravují řešení, které může spočívat nejen v úpravě softwaru řídící jednotky, ale také v mechanických zásazích do vozů, ty však neupřesnil. Řešení by mělo být připravené do konce října. Škoda a VW s podporou ministerstva poté zorganizují svolávací akci. Tu je ministerstvo schopné zorganizovat do 14 dnů. Náklady bude hradit Škoda Auto a koncern Volkswagen. O jejich výši nechtěl Ťok spekulovat.

U vozidel po servisní úpravě by přitom podle Ťoka nemělo dojít k nárůstu spotřeby nebo snížení výkonu, kterého se někteří motoristé obávají. Uvedl ale, že svolávací akce bude dobrovolná a ti, kteří jí nepodstoupí, budou moci s autem dále bezpečně jezdit. „Pokud se řidiči ke kontrole nedostaví, tak podle naší analýzy budou mít vůz, který může mít vyšší emise v běžném provozu. Je to jenom na nich. Já bych to (kontrolu) však řidičům vřele doporučil,“ dodal Ťok.

Obcházení emisí bylo umožněno tím, že software řídící jednotky uvedených motorů je schopný rozpoznat, kdy se vozidlo nachází na homologačním měření emisí a přepne jej do ekologického režimu, při kterém produkuje nižší objem škodlivin. Na běžném pravidelném měření emisí v rámci STK podle odborníků k přepnutí nedochází.

Aféra se zatím prý nijak neprojevila na trhu s ojetými auty. „Žádný pokles nákupů vozů se zmiňovanými motory jsme nezaznamenali. Zákazníci si na vozidlech VW, Škoda i dalších značek koncernu cení například nízké poruchovosti vozů, široké servisní sítě, snadné dostupnosti náhradních dílů či nízké spotřeby i v reálném provozu. Tyto faktory nejsou kauzou dotčeny. Emise zákazníci podle našich dlouholetých zkušeností při koupi ojetých vozů neřeší,“ řekla generální ředitelka sítě autobazarů AAA Auto Karolína Topolová.

Technická řešení budou v říjnu

Koncern VW v úterý oznámil, že jednotlivé značky představí příslušným úřadům technická řešení a opatření v říjnu. „Majitelé vozidel o tom budou informováni v nadcházejících týdnech a měsících. Všechny koncernové značky, kterých se to týká, zprovozní národní internetové stránky, na nichž budou moci zákazníci průběžně sledovat aktuální stav vývoje celé záležitosti,“ uvedl mluvčí VW v Česku Jan Klíma.

Volkswagen již dříve uvedl, že celkem se problém motorů, které jsou schopné obcházet emisní měření, týká asi 11 milionů vozů. Z toho je pět milionů osobních vozů VW, 2,1 milionu Audi, 1,2 milionu vozů Škoda a 700 tisíc Seat. Jde o typ čtyřválcového motoru EA 189 plnící emisní normu Euro 5. Montoval se například do druhé generace Škody Octavia či Fabia, Rapidu, Roomsteru, Škody Yeti nebo Superbu druhé generace. Jsou jím vybavené i VW Golfy šesté generace, sedmá generace Passatu nebo první Tiguan. Motorů plnících emisní normu Euro 6 se problém netýká.