Daně a poplatky za zelenou energii ovládly německé účty za elektřinu

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři

Německá větrná farma Alpha Ventus v Severním moři Zdroj: Alpha Ventus

Účty za elektřinu už v Německu kvůli přechodu na zelenou energii dávno neodpovídají svému názvu. Letos tvoří 52 procent z faktury daně a poplatky. Vlastní elektřina a služby související s její dopravou se na konečné ceně podílejí ze 48 procent. Ještě před deseti lety byl poměr 40 ku 60 procentům. Trh dnes ovlivňuje jen čtvrtinu nákladů německých domácností.

Zatímco v posledních pěti letech se cena elektřiny a distribuce pohybuje kolem 140 eur za megawatthodinu, konečná cena se především kvůli úhradě dotací pro zelené elektrárny zvedla z 232,1 na letošních 291,3 eur za megawatthodinu.

Průměrná domácnost tak měsíčně zaplatí za proud 85 eur. Z toho 45 eur jsou daně a poplatky, přičemž nejvyšší z nich ve výši 18 eur je právě dotace pro provozovatele obnovitelných zdrojů, spočítal Spolkový svaz energetického a vodního hospodářství (BDEW).

Alarmující je také situace u průmyslových odběratelů elektřiny. Ještě před pěti lety se daně a poplatky podílely na nákladech za elektřinu 14 procenty, dnes je to 49 procent. I když cena elektřiny v posledních letech klesá, účty za proud firmám vzrostly od roku 2009 o 36 procent. I zde jsou na vině dotace pro obnovitelné zdroje.

Graf ceny elektřinyGraf ceny elektřiny | BDEW Zdroj BDEW

Poplatek na zelenou energii vzrostl z 10,31 eur za megawatthodinu na 62,40 eur za megawatthodinu. Z koncové ceny elektřiny pro průmysl tvoří dnes 40,6 procenta právě zelené dotace, před pěti lety to bylo 11,5 procenta. To platí pro 47 procent německých firem, které nemají od placení příspěvků na OZE úlevy.

Výstavba obnovitelných zdrojů energie nesmí pokračovat bez ohledu na dopad do koncových cen elektřiny. Navrženou reformou podpory zelené energie udělala spolková vláda dobrý krok k tomu, aby se obnovitelné zdroje postupně začaly zapojovat do trhu s elektřinou,“ říká Hildegard Müllerová, šéfka svazu BDEW.

Na trh povinně

Vláda chce, aby nové elektrárny povinně prodávaly elektřinu na trhu. Omezit se má i vyplácená podpora. Skončit by měla část výjimek pro průmysl a výrobu elektřiny pro vlastní spotřebu, která byla dosud od zeleného poplatku osvobozena. Dohromady by tato opatření měla zastavit růst účtů domácností a neprivilegovaných firem za elektřinu.

Celkem bude letos stát podpora obnovitelných zdrojů Německo 23,6 miliardy eur. Z toho 8,3 miliardy eur zaplatí domácnosti. Těm se od roku 1998 zvedla cena elektřiny o 70 procent. Firemní zákazníci platí letos o 48 procent vyšší cenu než v roce 1998.