Dařilo se průmyslové výrobě a maloobchodu. Klesla stavební produkce

ČSÚ

ČSÚ Zdroj: Euro Martin Pinkas

Průmyslová výroba v Česku v září zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta po srpnovém zvýšení o 5,8 procenta. K růstu přispěly energetika a výroba automobilů. Dařilo se i maloobchodním tržbám. Ty v září zrychlily meziroční růst na 6,2 procenta ze srpnových 4,8 procenta. Nejvíc k tomu pomohl prodej přes internet či zásilkové služby. Klesla naopak stavební produkce - meziročně o 1,1 procenta. Rostlo pozemní stavitelství, naopak inženýrské bylo o pět procent nižší. 

Průmyslová výroba v Česku v září zpomalila meziroční růst na 4,4 procenta po srpnovém zvýšení o 5,8 procenta. K růstu nejvýrazněji přispěly energetika a výroba vozidel. Proti srpnu průmyslová produkce klesla.

Po očištění o sezonní vlivy se průmyslová výroba v porovnání s předchozím měsícem snížila o 0,4 procenta. Letošní září mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně.

Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla se v září meziročně zvýšila o 30,9 procenta, výroba motorových vozidel o 3,7 procenta a chemická výroba téměř o čtvrtinu. Pokles postihl těžební průmysl či výrobu nápojů.

Tržby v průmyslu meziročně vzrostly o 3,1 procenta. Výrazněji stouply domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, než tržby z přímého vývozu. Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se proti loňsku zvýšila o 5,4 procenta, když zakázky ze zahraničí vzrostly o čtyři procenta a z tuzemska o 8,3 procenta.

Zaměstnanců v podnicích s 50 a více pracovníky v září meziročně přibylo téměř o dvě procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda se proti loňsku zvýšila o 6,9 procenta na 30.445 korun.

Ve třetím čtvrtletí průmyslová výroba v porovnání s druhým čtvrtletím po vyloučení sezonních vlivů klesla o 2,7 procenta. Meziročně bez očištění vzrostla o 4,6 procenta.

Dařilo se také maloobchodním tržbám, které v září zrychlily meziroční růst na 6,2 procenta ze srpnových 4,8 procenta. 

Nejvíc k růstu pomohl prodej zboží přes internet a zásilkové služby, kde tržby stouply téměř o pětinu. Za celé 3. čtvrtletí tržby v maloobchodě stouply meziročně o 5,2 procenta a od začátku roku celkem o 5,3 procenta.

Komentář Heleny Horské
„Vyšší mzdy, rekordní zaměstnanost, dobrá nálada a blížící se Advent podpoří další růst spotřeby a tržeb maloobchodů,“ komentovala nejnovější data hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „Ještě výkonnější průmysl a stále solidní růst maloobchodu se postará o zrychlení české ekonomiky ve třetím čtvrtletí přes úroveň pěti procent.“

Za září vzrostly proti loňsku tržby za potraviny o 2,7 procenta, za nepotravinářské zboží o 8,8 procenta a za pohonné hmoty o 5,2 procenta. Nejvyšší tempo růstu vykázaly prodejny oděvů a obuvi, kde tržby stouply skoro o čtvrtinu. Výrazného růstu dosáhly také prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, železářského zboží, nábytku a dalšího zboží pro domácnost, kterým se tržby zvýšily o 8,9 procenta.

Pokles naopak zaznamenaly specializované prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kterým se tržby snížily o 2,2 procenta. Klesly i tržby specializovaných prodejen s potravinami, a to o rovná dvě procenta.

Po očištění o kalendářní vlivy byl celkový růst tržeb v maloobchodu ještě výraznější než neočištěný, a to 7,4 procenta. Meziměsíčně se tržby po očištění zvýšily o 1,9 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel v září proti loňsku klesly o 1,7 procenta, zatímco v srpnu meziročně rostly o 1,2 procenta. Za celé 3. čtvrtletí se tržby snížily o 0,9 procenta.

Nejhorší hodnoty zaznamenala stavební produkce. Ta meziročně klesla o 1,1 procenta. Pozemní stavitelství se sice zvýšilo o 0,8 procenta, ale inženýrské bylo o pět procent nižší.

Stavební úřady v září vydaly 7425 stavebních povolení, což bylo o 3,8 procenta více než loni. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 27,1 miliardy korun, meziročně se zvýšila o 32,2 procenta. Počet zahájených staveb bytů klesl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o čtyři procenta na 2420 bytů. V rodinných domech sice statistici zaznamenali růst o 21,6 procenta, v bytových domech ale jejich počet klesl o 53,2 procenta.

Počet dokončených staveb bytů se meziročně zvýšil o 2,8 procenta na 2578 bytů. V rodinných domech to byl růst o 1,3 procenta, v bytových domech pokles o 4,5 procenta. Vyšší byl počet dokončených bytů v nástavbách k bytovým domům.

V celém třetím čtvrtletí stavební produkce meziročně rostla o 0,8 procenta, po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 1,2 procenta. Produkce pozemního stavitelství vzrostla o 3,7 procenta, inženýrské stavitelství bylo nižší o 5,5 procenta.