Evropa je na vzestupu: předstihla Asii v tempu fúzí a akvizic

Londýnské byznysové centrum ve čtvrti Canary Wharf

Londýnské byznysové centrum ve čtvrti Canary Wharf Zdroj: profimedia.cz

Byznysová čtvrť v Hong Kongu
2
Fotogalerie

Evropa předstihla asijsko-tichomořskou oblast a na žebříčku fúzí a akvizic (M&A) se poprvé po třech letech zařadila na druhé místo za Spojené státy. Meziroční nárůst těchto aktivit v Evropě v prvním pololetí činil 33 procent a dosáhl 440,5 miliardy dolarů (10 bilionů korun), píše list Financial Times.

Výrazný nárůst fúzí a akvizic v Evropě ostře kontrastuje se Spojenými státy, které zaznamenaly jejich nejnižší úroveň od první poloviny roku 2013. Hodnota M&A tam podle údajů Thomson Reuters klesla o 17 procent na 559 miliardy dolarů.

S výjimkou převzetí Whole Foods Market společností Amazon za 13,7 miliardy dolarů v USA v prvních šesti měsících roku k žádnému významnějšímu obchodu nedošlo. Vedle vyšší tržní hodnoty potenciální kupce odrazovala také nejistota z dalších kroků nového prezidenta.

Celosvětově se M&A v první polovině roku zvýšily o dvě procenta na 1,55 bilionu dolarů. Nicméně k obrovským fúzím typickým pro boom v posledních čtyřech letech letos nedochází.

Obchodů převyšujících pět miliard dolarů bylo letos o 20 procent méně. Analytik Cathal Deasy z Credit & Suisse předpovídá, že vzestup aktivity v Evropě bude pokračovat. "Ekonomický růst regionu je robustní, firemní zisky silně stoupají a akcionáři jsou přístupní k transakcím, které mají smysl," uvedl.

K největším evropským transakcím letošního roku patří plánované převzetí španělského provozovatele mýtného Abertis italským rivalem Atlantia v hodnotě 16,3 miliardy eur a investice China Investment Corporation ve výši 12,25 miliardy eur do panevropské logistické společnosti Logicor.

Hodnota fúzí a akvizic v oblasti asijského Tichomoří - kromě Japonska - klesla o jedno procento na 375 miliard dolarů. Čínské společnosti se v prvním pololetí dohodly v zahraničí na transakcích za asi 63 miliard dolarů, což v porovnání s rekordním pololetím 2016 představuje propad o 48 procent.