Deset miliard. Unipetrol dokončil největší investici v českém chemickém průmyslu

Předseda představenstva společnosti Unipetrol Tomasz Wiatrak

Předseda představenstva společnosti Unipetrol Tomasz Wiatrak Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Šéf Unipetrolu Tomasz Wiatrak
2
Fotogalerie

Unipetrol převzal ve svém areálu v Záluží u Litvínova na Mostecku od dodavatele druhou část nové polyetylenové jednotky. Petrochemický gigant tak dokončil největší investici v českém chemickém průmyslu. Na jaře uvedl do provozu první část jednotky, zařízení vyrábějící přírodní polyetylen. Nyní spustil i druhou výrobní část, kde vzniká černý polyetylen. Uvedl to mluvčí chemičky Pavel Kaidl. Celkové investiční náklady jsou 9,6 miliardy korun.

„Nová polyetylenová jednotka bude dosahovat roční produkce 270 tisíc tun nejmodernějšího vysoko hustotního polyetylenového granulátu, čímž významně vzroste produkce našeho litvínovského závodu,“ uvedl předseda představenstva skupiny Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Polyetylen se využívá ve farmaceutickém, kosmetickém a stavebním průmyslu nebo při produkci chemických výrobků pro domácnosti. Nová polyetylenová jednotka PE3 nahradí dosavadní jednotku PE1. Zároveň bude pokračovat provoz polyetylenové jednotky PE2 s ročním výkonem na úrovni 200 tisíc tun. Celková výrobní kapacita litvínovského petrochemického závodu tak stoupne z 320 tisíc na 470 tisíc tun polyetylenu ročně.

Unipetrol si od investice slibuje, že zvýší svou konkurenceschopnost v petrochemickém průmyslu na národní i mezinárodní úrovni. „S významnými investicemi do našich výrobních technologií počítáme i přes nepříznivou makroekonomickou situaci také do budoucna,“ uvedl Wiatrak.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů - zejména plastů a hnojiv. Od roku 2005 je Unipetrol součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od předloňska jediným vlastníkem firmy.