Dětmarovice a Tušimice. ČEZ zkoumá další místa pro malé modulární reaktory

Elektrárna Dětmarovice

Elektrárna Dětmarovice Zdroj: profimedia.cz

Skupina ČEZ udělala další krok ve výběru lokalit, ve kterých hodlá do budoucna budovat malé modulární reaktory. Vedle sousedství elektrárny Temelín, kde má nový malý reaktor stát už v roce 2032, podnik vybral pro předběžné posouzení areály stávajících tepelných elektráren Dětmarovice a Tušimice.

Průzkumné práce v elektrárnách začaly v první polovině února. „Lokality elektráren v Dětmarovicích a Tušimicích projdou řadou dalších intenzivních průzkumných a monitorovacích prací, než bude definitivně jasné, zda jsou vhodné pro umístění jaderného zdroje,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Nejprve se bude analyzovat podloží nebo vylučovat existence aktivních tektonických zlomů pod budoucí elektrárnou. Tyto práce mají být hotovy ještě letos. Celkem má průzkum trvat tři až pět let, poté by ČEZ případně zahájil povolovací proces pro stavbu jaderné elektrárny. 

ČEZ už dříve pro stavbu malých modulárních reaktorů vytipoval areály elektráren Prunéřov, Ledvice, Mělník, Dukovany a Poříčí. Poslední jmenovanou ale už po prvotní analýze vyloučil, protože se v její blízkosti velmi pravděpodobně nachází aktivní tektonický zlom.

První malý modulární reaktor hodlá ČEZ postavit  ještě před spuštěním nového velkého jaderného bloku, se kterým se počítá před rokem 2040. Vybrané místo je součástí širšího areálu Jaderné elektrárny Temelín. O staviteli elektrárny ČEZ ještě nerozhodl. 

V dalších lokalitách chce malé reaktory vybudovat ve druhé polovině třicátých let. „Malé modulární reaktory nejsou náhradou velkých jaderných bloků, ale doplněním energetického mixu ČR jako vhodná náhrada uhelných elektráren a velkých tepláren,“ řekl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

ČEZ už dříve podepsal memoranda o spolupráci v oblasti malých modulárních reaktorů s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, Westinghouse, KHNP a Holtec. Je také připraven zapojit se do jejich vývoje prostřednictvím své dceřiné společnosti ÚJV Řež