Díly do závodních speciálů Tatry dodává i hradecká Kovárna. Podívejte se na její výrobu

Video placeholde
Kovárna Hradec Králové
Kovárna Hradec Králové
Volné kování na lisu
Zápustková linka Erfurt
Zápustková linka Erfurt
15
Fotogalerie

Již pátým rokem Kovárna v Hradci Králové dodává výkovky i pro komponenty závodních speciálů Tatra Buggyra Racing, které se pravidelně účastní nejen Rallye Dakar. Do provozu firmy nahlédněte prostřednictvím videa a fotogalerie.

Díly mají zlepšovat výkonnost a odolnost extrémně namáhaných závodních vozů, jde především komponenty podvozku, řízení a uložení kabiny.  

„Kovárna průběžně modernizuje své výrobní technologie. Před třemi lety jsme dokončili investici do radiálně-axiální rozválcovačky na výrobu kroužků o průměru do dvou metrů a výšky do 0,5 metru. Tato rozválcovačka je nejmodernějším zařízením svého druhu v České republice,“ říká ředitel podniku Radim Štengl.

Hlavní výrobní náplní podniku, který polovinu své produkce vyváží, je ale výroba výkovků z oceli o hmotnosti do 1,5 tuny. „Tyto výkovky jsou vstupním polotovarem pro následnou výrobu ložisek, převodovek, průmyslových armatur nebo komponent větrných, klasických i jaderných elektráren. Vstupním materiálem pro naši výrobu je ocel v podobě válcovaných polotovarů nebo ingotů. Zpracováváme převážně tuzemskou ocel z Třineckých železáren nebo ze ŽĎASu,“ doplnil Štengl.

Firma dosahuje každoročně tržeb okolo dvou set milionů korun, je stabilně zisková a zaměstnává stovku pracovníků. Větší průnik na zahraniční trhy zatím podnik neplánuje, chce posílit svou pozici v Česku. „Máme v úmyslu rozšiřovat produktové portfolio zejména v oblasti větrné energetiky a dále rozvíjet naši pozici dodavatele klíčových polotovarů pro české strojírenství,“ uzavřel Štengl.

Více průmyslových fotografií najdete na webu fotografa Viktora Máchy