Do čela česko-ruského Alvelu míří Vladimír Plašil

Vladimír Plašil

Vladimír Plašil Zdroj: E15 Eduard Erben

Předsedou představenstva nového česko-ruského podniku Alvel, který bude nabízet služby v oblasti využívání jaderného paliva, se stane spolumajitel brněnské společnosti Alta Vladimír Plašil.

Právě Alta tento společný podnik vytvořila s ruským výrobcem paliva – firmou Tvel ze skupiny Rosatom, jež usiluje o stamiliardovou zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Výkonným šéfem Alvelu bude dosavadní manažer Alty Josef Běláč. Deníku E15 tyto informace potvrdil sám Vladimír Plašil.

Společnost Alvel se sídlem v Brně je od minulého týdne zapsána v českém obchodním rejstříku. Dalšími členy představenstva jsou kromě Plašila Iryna Mečířová a Vladimir Zajcev.

Díky společnému podniku v zemi Evropské unie se chce Tvel více prosazovat na evropských trzích, Češi by zase měli získat přístup k novému know-how. Mezi služby, kterými se bude Alvel zabývat, patří projektování překládek paliva, hodnocení bezpečnosti a využívání jaderného paliva či příprava dokumentů pro státní dozor, který využití paliva schvaluje. Alvel také hodlá spolupracovat s výzkumnými ústavy na dalším vývoji jaderného paliva.

Zakládací listiny Alvelu podepsali loni nejvyšší šéfové Tvelu a Alty v Praze během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva. Alta má ve společné firmě 51 procent, což je podle dřívějších vyjádření zástupců ruského Tvelu důležité i proto, že Alvel má být evropským podnikem.

Kromě Česka vidí nová česko-ruská společnost příležitosti i na Slovensku či Maďarsku – tedy v zemích, které zvyšují výkon svých elektráren. Tvel má do budoucna zájem i o dodávky paliva do reaktorů neruského typu v západní Evropě.