Do dražby jdou stovky akcií mlékárny Moravia Lacto

Mléko - ilustrační foto

Mléko - ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Ke konci března dostanou případní zájemci možnost stát se akcionářem jedné ze šesti největších mlékáren v Česku, jihlavské Moravia Lacto. V Brně se totiž 25. března uskuteční veřejná nedobrovolná dražba 434 kusů akcií společnosti, jejíž cena byla znaleckým posudkem stanovena na 2,15 milionu korun, tedy 4959 korun na jednu akcii. Akcie se ale budou prodávat jako celek.

„Důvodem dražby je skutečnost, že (dosavadní) akcionáři nepředložili listinné akcie ve formě na majitele k výměně při změně formy akcií na listinné ve formě na jméno, a to ani v dodatečné lhůtě, ačkoli k tomu byli opakovaně vyzváni,“ uvedl v dražební vyhlášce předseda představenstva dražební společnosti Cyrrus Corporate Finance Tomáš Kunčický.

Nejnižší podání činí 1,1 milionu, tedy 51,1 procenta odhadní ceny akcií stanovené znalcem k 30. září. Z posudku tak vyplývá, že hodnota celé firmy činí podle zvolené výnosové metody 362,5 milionu korun.

Dražební jistota činí 300 tisíc korun, minimální příhoz je 10 tisíc korun. Cyrrus ale zájemce upozorňuje, že akci mají omezenou převoditelnost a k převodu je nutný souhlas představenstva.

Podle právního stanoviska dražebníka také nejsou s draženými akciemi spojena práva na výplatu předchozích nevyzvednutých dividend.

Prvorepubliková historie

Majoritním vlastníkem mlékárny s historií začínající za první republiky je pražská společnost Interlacto, do jejíž skupiny patří také mlékárny Bohemilk z Opočna a Mlékárna Olešnice RMD z Blanenska. Skupina je třetím největším zpracovatelem mléka v Česku.

Moravia Lacto se na domácím trhu profiluje jako dodavatel základních čerstvých mléčných výrobků, polotvrdých a tvrdých sýrů. V oblasti zahraničního obchodu se jedná zejména o export sušeného mléka, másla, polotvrdých a tvrdých sýrů či zahuštěné syrovátky.

Firma podle jejích údajů ročně zpracovává zhruba sto milionů vykoupeného kravského syrového mléka, což ji řadí mezi šest největších zpracovatelů v Česku.

V roce 2012 dosáhla tržeb 1,3 miliardy, což bylo meziročně o 13 procent více. Zisk jí tehdy stoupl dvaapůlkrát na 44 milionů. Společnost zaměstnává zhruba dvě stovky zaměstnanců.