Do vedení Plzeňské teplárenské zasedl Čalfa

Marián Čalfa

Marián Čalfa Zdroj: profimedia

Expremiér federální vlády Marián Čalfa se stal členem představenstva Plzeňské teplárenské, kterou manažersky řídí EPH.

Po spojení společností Plzeňská teplárenská (PT) a Plzeňská energetika nastaly koncem roku změny ve vedení nové firmy, kterou spoluvlastní město Plzeň a Energetický a průmyslový holding.

Do představenstva „nové“ PT byli v půli prosince zvoleni čtyři členové: Marián Čalfa, Petr Fišer, Roman Jurečko a Marek Ženíšek. Dalšími členy jsou manažeři EPH miliardáře Daniela Křetínského, který je i spolumajitelem vydavatele deníku E15: David Onderek, Václav Pašek a Petr Sekanina. „Personální obsazení je výsledkem dohody obou akcionářů,“ uvádí mluvčí EPH Daniel Častvaj s tím, že holding má v představenstvu většinu. EPH v Plzeňské teplárenské drží sice jen 35procentní podíl, ale získal manažerskou kontrolu.

Představenstvo plzeňské společnosti má sedm členů. Za EPH tak bude kopat kromě tří zmíněných manažerů holdingu i Čalfa, polistopadový expremiér a pak i vlivný advokát. Předsedou federální vlády byl v letech 1989 až 1992. Působení v Plzeňské teplárenské není první Čalfovou zkušeností s energetikou. Od roku 2011 zasedal v představenstvu Pražské energetiky, poté byl jejím místopředsedou.

Tři zástupce vyslalo do představenstva teplárenské firmy město Plzeň, které reprezentují zástupci plzeňské koalice. Z představenstva PT vypadl její předseda Tomáš Drápela, jehož nahradil vlivný plzeňský politik Roman Jurečka (ODS), který v minulosti také šéfoval představenstvu teplárny. Toho v představenstvu doplnili Fišer (ANO) a Ženíšek (TOP 09).