Dodavateli elektřiny Lumius klesly tržby kvůli klesajícím cenám

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí Zdroj: Blazek Tomas/E15

Společnosti Lumius, která dodává elektřinu a plyn velkoodběratelům, za tři čtvrtletí letošního roku meziročně klesly tržby o 12,8 procenta na 4,8 miliardy korun. Výsledek hospodaření Lumius nesdělil.

„Důvodem nižších tržeb je stálý pokles velkoobchodních komoditních cen na trzích, hlavně elektřiny. Klesající trend mají i ceny plynu. Proto všem našim zákazníkům doporučujeme nakupovat energie na delší období. Zejména elektřinu, jejíž cena se pohybuje nejníže v historii. Uzavíráme smlouvy na dva, tři i čtyři roky dopředu,“ uvedl dnes ředitel společnosti Miloň Vojnar.

Tržby za celý rok společnost odhaduje na sedm miliard korun, o 600 milionů méně než loni. Celoroční objem dodávek Lumius předpokládá na podobné úrovni jako loni, kdy zákazníkům dodal 1,7 terawatthodiny (TWh) elektrické energie a tři TWh plynu.
Lumius vznikl v roce 2002. Mezi jeho odběratele patří například ČVUT v Praze, DIAMO, ministerstvo spravedlnosti, Moravskoslezský a Olomoucký kraj, Kofola a Spolchemie. Elektřinu a plyn firma nabízí i na Slovensku.