Dohodnuto. Platy ve Škodě Auto se zvednou o dvě procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Tarifní mzdy v automobilce Škoda Auto se od dubna zvýší o dvě procenta. Firma se na tom dohodla se zástupci odborů. Nová kolektivní smlouva zaručuje tarifním zaměstnancům také jednorázovou platbu 2000 korun a variabilní bonus za loňské výsledky firmy ve výši 16 tisíc korun. Celková průměrná mzda tarifních zaměstnanců automobilky byla loni více než 37 700 korun.

„Tato dohoda zajišťuje zaměstnancům také v letošním roce reálný růst mezd. Zároveň podporuje další významné investice do výroby nového modelu v závodě Kvasiny, které rovněž zajistí zaměstnanost a nabízejí udržitelný rozvoj do dalších let,“ uvedl Bohdan Wojnar z personálního oddělení Škody. Ke konci loňského roku ve firmě pracovalo zhruba 25 800 kmenových zaměstnanců.

Podle Wojnara i šéfa škodováckých odborů Kovo Jaroslava Povšíka byla jednání o nové smlouvě velmi náročná. Povšík již dříve řekl, že odborům jde letos hlavně o zachování zaměstnanosti, což je spojeno s investicemi firmy do nových produktů. Pokud by se s firmou do konce března nedohodly, chtěly odbory vyhlásit stávkovou pohotovost.

Šestnáctitisícový bonus za loňský hospodářský výsledek firma zaměstnancům v květnu jako součást mzdy za duben. Automobilce loni klesl zisk po zdanění o 22,9 procenta na 11,8 miliardy korun. Tržby stouply o 2,2 procenta na 268,5 miliardy korun. Za poklesem zisku stojí vysoké investice do náběhu nových modelů i pokles odbytu na některých trzích. Škoda loni dodala zákazníkům 920.800 vozů, což je meziroční pokles o dvě procenta.

Kolektivní vyjednávání už skončilo ve všech třech velkých českých automobilkách, ve Škodě je růst tarifů nejnižší. Ve druhé středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína tarifní mzdy od dubna vzrostou průměrně o 650 korun, tedy o 2,4 procenta. Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích je nyní v TPCA téměř 30 tisíc korun. Nošovický Hyundai plošně zvýšil zaměstnancům mzdy v průměru o 3,2 procenta. Průměrný hrubý měsíční příjem ve slezské automobilce činil loni 30 094 korun; v dělnických profesích to bylo 27 700 korun.