Doosan Škoda Power zmodernizuje za více jak 700 milionů korun jadernou elektrárnu Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Doosan Škoda Power
Doosan Škoda Power
Doosan Škoda Power
Doosan Škoda Power
Doosan Škoda Power
14
Fotogalerie

Plzeňská společnost Doosan Škoda Power získala od největšího výrobce elektřiny na Slovensku, společnosti Slovenské elektrárne, zakázku za 28 milionů eur (717 milionů korun) bez daně z přidané hodnoty na modernizaci turbín druhého bloku jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska.

Cílem projektu je také zvýšit výkon jaderného bloku elektrárny asi na 501 megawattů z nynějších 470 megawattů. Práce jsou naplánovány na podzim příštího roku během plánované odstávky zařízení.

Doosan Škoda Power může podle smlouvy získat k ceně zakázky bonus v hodnotě až kolem 210 tisíc eur (5,4 milionu korun), pokud práce ukončí proti plánu dříve.

Podle SE je plzeňská firma právním nástupcem původního výrobce zařízení, které podstoupí modernizaci a které bylo v elektrárně instalováno v 80. letech.

První dva bloky elektrárny Mochovce byly uvedeny do provozu postupně v letech 1998 a 1999. Výkon každého z nich už v roce 2008 vystoupil zhruba o sedm procent z původních 440 megawattů. Další zvýšení výkonu obou stávajících bloků elektrárny, jehož součástí je právě nadcházející modernizace druhého bloku, oznámila společnost SE slovenským úřadům loni.

SE dokončují v Mochovcích další dva rozestavěné jaderné bloky. Dostavba třetího a čtvrtého bloku tamní elektrárny se proti původním plánům opožďuje a zároveň výrazně vzrostl rozpočet projektu.

Slovenské elektrárne, do jejichž vlastnické struktury před třemi lety vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding (EPH), provozují kromě elektrárny v Mochovcích také dva další jaderné bloky v Jaslovských Bohunicích. Výkon těchto bloků byl v roce 2010 zvýšen shodně na 505 megawattů. Jaderné elektrárny mají na výrobě elektřiny na Slovensku největší podíl.