Ukrajinci oficiálně představili nový kryt Černobylu. Prohlédněte si fotogalerii

Černobylská elektrárna

Černobylská elektrárna Zdroj: profimedia.cz

Černobylská elektrárna
Černobylská elektrárna
Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj
29
Fotogalerie

Po sedmi letech budování byl na Ukrajině představen nový ochranný kryt, chránící čtvrtý blok jaderné elektrárny Černobyl. Slavnostní odhalení gigantické konstrukce vedl nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Celý projekt vyšel na 2,2 miliardy eur, tedy asi na 56 miliard korun. Jeho životnost by měla být sto let.

Nový kryt dosahuje úctyhodných rozměrů. Na šířku měří 257 metrů, na délku 162 metrů a na výšku 108 metrů. Svou velikostí by tak zakryl například pařížský stadion Stade de France nebo newyorskou sochu Svobody.

Kryt uzavírá zbytky budovy reaktoru číslo 4, který byl zničen při rozsáhlé havárii v roce 1986. Nový ochranný kryt by měl před únikem radioaktivního prachu chránit dalších 100 let, počítá se i s částečnou demolicí původního betonového a olověného sarkofágu, který byl instalován bezprostředně po katastrofě.

Projekt byl financován z příspěvků, které poskytlo 45 zemí, Evropská unie a Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Ukrajina přispěla 100 miliony eur (2,5 miliardy korun).

Černobylská havárie, která se díky seriálu televize HBO v poslední době ocitla v centru veřejného zájmu, kontaminovala více než 200 tisíc kilometrů čtverečních evropského území. Radioaktivní spad nejvíce zasáhl Bělorusko, vítr ho donesl ale i do tehdejšího Československa. Evakuováno muselo být asi 330 tisíc lidí, oblast kolem elektrárny je veřejnosti nepřístupná dodnes.

Podívejte se na záběry z vnitřku sarkofágu: